ZF 24

Ce se întâmplă cu creditele în euro ale românilor după reducerea dobânzii-cheie a BCE

Ce se întâmplă cu creditele în euro ale românilor...

Autor: Ciprian Botea

07.11.2013, 15:52 11353

Mişcarea surpriză a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda-cheie la euro la un minim istoric de 0,25% pe an ar trebui, cel puţin în teorie, să conducă la ieftinirea finanţării pe piaţa bancară europeană şi indirect la ieftinirea creditelor acordate în euro de băncile locale.

Impactul aceste decizii asupra costului finanţării va fi însă marginal, în condiţiile în care indicatorul Euribor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credit în euro ale românilor, se află deja la un minim istoric de 0,2% pe an.

Creditele în euro acordate de băncile locale au dobânzi efective de circa 6-7% pe an, iar ieftinirea finanţării ar putea veni doar pe fondul scăderii marjelor de dobânzi aplicate de bănci peste indicatorii pieţei monetare.

Persoanele fizice au credite în valută, majoritatea în euro, contractate de la băncile locale în valoarea de echivalentul a 15 miliarde de euro. Peste un milion de români au credite în euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO