ZF 24

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM | 29 noiembrie 2019

29.11.2019, 11:49 804

Aparent, toţi băutorii de vin sunt „iubitori de vin”. Ca atare, toţi iubitorii de vin ştiu cam totul despre vin, despre ce are nevoie vinul pentru a-şi „trăi” cu bine viaţa. Aparent.

În realitate, am văzut de-a lungul timpului o grămadă de „crame” eşuate în subsoluri tehnice, în debarale sau în garaje. Şi, într-un fel, este de înţeles această situaţie. Chiar în cazul locuinţelor nou construite. De obicei, bugetul iniţial al construcţiei este răvăşit de tsunami-ul „punerii în operă”. Ca efect, negocierile cu membrii familiei privind spaţiile de hobby şi plăcere sunt tensionate, fiecare rundă de discuţii ducând la diminuarea alocărilor pentru locurile „nefolositoare” sau care, la momentul proiectării, par să servescă doar unei singure persoane din casă.

Cert este că mult visata cramă dispare sau este – în cel mai fericit caz - încărcată multifuncţional: depozitare murături şi zacuşti, biciclete, plăci de surf sau de zăpadă, cutiuţe, accesorii de curăţenie şi câte altele. Lucruri folositoare „întregii” familii.

Bine, e drept că şi un spaţiu dedicat 100% vinurilor nu este unul uşor de realizat şi nici uşor de întreţinut. Costurilor iniţiale pentru izolaţie, echipament de condiţionare şi reglare a temperaturii şi umidiăţii, stelaje, rafturi de depozitare rezistente la greutate şi umiditate, li s-ar adăugă costurile cu energia electrică şi cu generatorul de back-up.

În acest context, o unitate de condiţionare/maturare va trece mai uşor la „rectificarea bugetară”. Am lucrat cu multe astfel de „cave”. De la cele mai scumpe, cotate că No 1 mondial, până la cele mai ieftine – „vitrinele” de vin care se găsesc în comerţul de linie. Am ajuns la concluzia că nu există „chilipir” şi că propunerile profesioniştilor în domeniu nu targetează mass-market şi sunt soluţiile cele mai bune pentru cei care iubesc cu adevărat vinul.

În primii ani de carieră, imediat după ’90, în lipsa unor sisteme performante de păstrare a vinului, am constatat „pe viu” ce înseamnă lipsa temperaturii constante, a umidităţii potrivite, imposibilitatea de a ventila corect incinta de depozitare, ba chiar ce înseamnă vibraţiile pentru acest lichid sensibil.

Soluţii performante, echilibrate din punct de vedere material, pun la dispoziţie cei de la  Climadiff. Climadiff, Partenerul istoric al VINARIUM, a pus la încercare echipamente în care, an de an, mii de sticle („probe”) au fost păstrate şi aduse la temperatura de concurs, temperatură „ca la carte”.  

                                                                        -----------------

1. Crama Delta Dunării, La Sapata – Aligote 2018

2. Crama Budureasca, Noble 5 2016

3. Domeniul Catleya, Freamăt Roşu – Cabernet Sauvignon, Merlot  2016

 

1. . Crama Delta Dunării, La Sapata – Aligote 2018

Vinul acesta nu este destinat păstrării pe termen lung (nu că n-ar rezista nişte ani buni!) în incintele despre care am scris la început. Totuşi, servirea la o temperatură adecvată se poate face în urma cazării într-o incintă „polivalentă”, „multitemperatură”.

Deşi este, în teorie, neutral, Aligote-ul somovean (Tulcea) are încărcătura olfactivă destul de mare şi este uşor de reţinut şi îndrăgit de fanii vinurilor din acest soi, tocmai pentru accentele mai puternice, inclusiv cele gustative.

Producătorul se încăpăţânează să lucreze via în mod tradiţional (calul înlocuieşte motorizarea, de pildă) toate vinurile obţinute purtând şi indicaţia „bio”. Având în vedere că în perioada acestui post sunt multe „dezlegări la peşte”, m-am gândit să vă (re)fac legătura cu tradiţionala asociere Aligote – preparate din peşte. Ştiu comentatori care s-au săturat de această formulă (evident că nu o propun ca fiind unică!), dar aş fi bucuros ca, dac-o fi să se ducă obiceiul, măcar să fi apucat şi Dumneavoastră mai întâi să-l fi prins în plin. Cam cum mi-aş fi dorit ca România să intre în Europa când în Vest era linişte, pace şi veselie, adică anii ’70-’80. Cu vinul în pahar, ascult Toto Cutugno la radio: Insieme. Dar bine că suntem împreună. Noi în Italia şi italienii la noi. Pe proprietarul minunăţiei de cramă îl cheamă Roberto Perroni, iar pe realizatorul vinurilor Roberto Di Filippo.

2. Crama Budureasca, Noble 5, 2016

„Buchetul vinului se dezvoltă în urma unui proces reductiv în absenţa totală a oxigenului, ceea ce înseamnă că dopul trebuie să fie închis ermetic. Pentru a păstra capacităţile de etanşeizare ale dopului, sticla trebuie păstrată în poziţie orizontală astfel încât dopul să rămână în contact cu vinul. Mai mult, umiditatea relativă din exteriorul sticlei trebuie să fie de peste 50% ” spune Climadiff. Şi spune bine.

Cum ar fi să pierdeţi un vin valoros şi cu potenţial de învechire, aşa cum este asamblajul Noble 5, din cauza păstrării defectuoase?!

S-a străduit vinificatorul (aka oenologul, winemaker-ul) să pună la un loc, pentru Dumneavoastră, 5 caractere diferite dar... complementare. Toate în proporţii egale. Stau împreună, fără să se certe, din 2016: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Pinot Noir.

Am observat că mecanismul de evaluare la Concursurile Internaţionale (la VINARIUM, Noble 5 a luat Aur), pentru vinurile mari, este preluat – aproape magic - şi de cei care nu fac din ierarhizare o meserie. Adică, vinurile care au ceva special, care stau în echilibru perfect, plac pur şi simplu. Vinul „nostru” are greutate fără a fi greoi, intensitate aromatică fără a fi obositor, forţă fără a fi agresiv. Cam de ce avem nevoie în serile astea umede şi reci. Şi lungi...,

Give me five!

                                                         

3. Domeniul Catleya, Freamăt Roşu – Cabernet Sauvignon, Merlot 2016

În primul rand, trebuie să ştiţi, crama din Corcova se aşează pe un frumos teritoriu, cu graniţe între istorie şi artă. Viile actuale sunt plantate în 2007, pe pamânturile unde, odinioară, prinţul Anton Bibescu îşi avea viile. Marcel Proust, prietenul lui Bibescu, foloseşte plumbul zeţarilor pentru fixarea în pagină a unei emoţii date de un loc („În căutatea timpului pierdut”).

Numele Domeniului Catleya este inspirat din această carte. As putea să vă reamintesc şi ce floare era şi ce simboliza. Prefer să vă îndrum către site-ul producătorului. Ori luaţi vinul înainte şi, savurându-l, citiţi „istoria”, ori lecturaţi şi abia după aceea căutaţi / comandaţi vinul.

Din spirit de solidaritate cu Shiraz-ul din vin (cât de mult îmi plac vinurile reuşite din acest soi), vă îndemn să vă pregătiţi de lectură având deja vinul în pahar. De ce solidaritate? Pentru că, aşa cum spuneam, îl admir, dar şi pentru că se află în minoritate (15%. Netrecut pe etichetă. V-am dezvălui un secret.) faţă de puternicul Cabernet Sauvignon (44%) şi de titratul Merlot (41%). Vinul este întreg, demn de mese princiare. Pariul meu este că, în timp, Shiraz-ul din Oltenia va dovedi că poate fi lider în cupaje sau că s-ar descurca magistral şi de unul singur. Pentru plăcerea noastră, va rămâne în uniune. Un asamblaj elegant (şi eficient) „de trei” este şi... asocierea celor „trei francezi [...] îndrăgostiţi de România”, fondatorii cramei.

Medaille d’Or VINARIUM IWCB.

A votre sànté!

 

Lista vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019 aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO