ZF 24

Cel mai mare fond mutual din România a trecut graniţele cu investiţii de sute de milioane de lei în titluri de stat americane, maghiare şi croate

Autor: Roxana Pricop

02.05.2014, 13:36 1975
Cel mai mare fond mutual din Ro­mâ­nia a împrumutat statul cu 1,9 mi­liar­de de lei şi a ieşit pe pieţele ex­terne pentru a finanţa cu alte câteva sute de mi­lioane de lei ţări precum Ungaria, Croa­ţia şi chiar SUA.
 
Fondul mutual Bond Flexible Ron, administrat de societatea Erste Asset Management, a ajuns în prezent la active de peste 6,1 miliarde de lei, di­men­siune care îi permite să fie unul dintre principalii finanţatori ai defici­tului bugetar, prin achiziţiile de titluri de stat, dar şi un jucător tot mai rele­vant pe pieţele financiare externe.
 
Principalele investiţii ale fondului sunt titlurile de stat, în lei şi în euro, emise de Ministerul de Finanţe. Potrivit raportului anual pe 2013, fondul avea pla­sate în titluri de stat româneşti mai bine de o treime din acti­vele de 5,6 miliarde de lei la 31 decembrie 2013. Mai exact, valoarea titlurilor de stat din portofoliul Erste Bond Flexible era de 1,8 mld. lei la finalul anu­lui trecut, din care 1,3 mld. lei sunt deţi­ne­rile de titluri de stat de­no­minate în euro. Altfel spus, cei peste 119.000 de investi­tori ai fondului au finanţat cu economiile lor statul ro­mân cu 1,8 mld. lei. Acesta este şi principa­lul scop al fondurilor mu­tuale: să mobili­zeze economiile micilor in­vesti­tori spre plasamente care nu le sunt uşor accesibile fie pentru că sunt scum­pe, fie pentru că nu le cunosc sufi­cient de bine din cauza gradului ridicat de sofisti­care pe care îl presupun aceste investiţii.
 
Fondul a obţinut anul trecut un ran­dament de 7,36%, cel mai ridicat din rândul fondurilor locale de obliga­ţiuni. Randamentul este net, adică au fost scăzute comisioanele de adminis­trare, şi este peste nivelul dobânzilor ban­care de circa 4,5%.
 
Al doilea plasament după pon­derea în activele fondului sunt depo­zi­tele bancare, în lei şi în euro. Fondul avea deschise depozite bancare de aproape 400 mil. lei la UniCredit Ţiriac Bank. La Banca Ro­mâ­neas­că, depo­zitele fondului erau în valoare de 172 mil. lei, iar la Piraeus Bank fon­dul avea depozitate alte 170 mil. lei. Graţie dimen­siunii mari, fondul nego­ciază şi ob­ţine dobânzi mai mari de 3-4% pe an la depo­zite decât ar putea să ob­ţină un client obişnuit. Şi pe piaţa depo­zite­lor bancare, Erste Bond Fle­xible este un jucător de calibru. Potrivit raportului, anul trecut fondul a deschis 770 de depozite în valoare cumulată de 12,6 mld. lei, dintre care 609 depozite în valoare de 7,8 miliarde lei au fost depozite pe termen foarte scurt folosite pentru gestionarea lichidităţilor.
 
„Pe lângă investiţiile în România, fondul are în prezent investiţii de 1,75 miliarde de lei în obligaţiuni guverna­men­tale sau emise de corporaţii din 16 ţări la care se adaugă şi instituţiile supranaţionale“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste AM.
 
Dimensiunea mare i-a permis fondului să iasă şi pe pieţele financiare externe pentru a-şi diversifica inves­tiţiile având în vedere că opţiunile locale de pe piaţa de instrumente cu venit fix, altele decât titluri de stat şi depozite bancare, sunt extrem de limitate. Anul trecut, pe bursa de la Bucureşti au avut loc trei emisiuni de obligaţiuni, ale UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank şi Transelectrica, în valoare cumulată de un miliard de lei. Fondul a subscris la toate cele trei emi­siuni, însă reglementările nu îi permit să aibă o expunere mai mare de 10% pe un emitent. O altă provocare pentru fond este dată de subscrierile mari făcute de investitori, care pun pre­siune pe administratorii fondului să gă­sească rapid oportunităţi noi de in­ves­tiţii. Anul trecut, fondul a atras în medie 135 mil. lei pe lună de la investitori.
 
Astfel, fondul a ieşit pe pieţele externe şi a ajuns să aibă în portofoliu titluri de 120 milioane de lei emise de Ungaria. Anul trecut, fondul a mai cumpărat titluri de stat emise de Croaţia, Slovenia şi de Statele Unite ale Americii. La finalul anului trecut, fondul avea titluri de stat americane de 121 milioane de lei. De asemenea, a împrumutat bănci din Turcia, dar şi compania de petrol MOL din Ungaria prin achiziţia de obligaţiuni.
 
„În 2013, fondul a continuat şi di­ver­sificarea în zona obligaţiunilor emise de companii. Astfel, la data de 31 de­cem­brie 2013, Erste Bond Flexible avea investiţii în valoare de 1,56 mld. lei în obligaţiunile a 30 com­panii din 16 ţări. Prin comparaţie, cu un an în urmă fondul avea investiţii de 0,98 miliarde de lei în obligaţiunile emise de 18 com­panii“, mai spune administratorul în raportul anual pe 2013.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO