ZF 24

Cel mai mare fond mutual din România are pe mână economii de 6,4 mld. lei de la 120.000 de clienţi, precum o bancă de talie medie

Cel mai mare fond mutual din România are pe mână...

Autor: Roxana Pricop

04.09.2014, 11:01 853

Fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible, ad­mi­nistrat de societatea Erste Asset Management, a ajuns la 120.000 de investitori, prag record pentru piaţa locală, totatul activelor aflate în ges­tiu­nea fondului fiind de 6,442 miliarde de lei (1,46 mld. euro). Investiţia medie a unui investitor de retail în fond este de 14.000 de lei (3.100 euro).

Dimensiunea fondului Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual din România, trezeşte in­vidia oricărei bănci de talie medie, situată pe po­zi­ţiile 20-25 în sistemul bancar local. Mai mult de­cât atât, în ultimul an fondul le-a adus investi­to­rilor un randament de 5,5%, peste dobânda la de­pozitele bancare.

Erste Bond Flexible a fost în ultimii şase ani cel mai vândut fond mutual, atrăgând peste 5 mi­liar­de de lei de la investitori. Activele fondului au crescut de la 324 milioane de lei în decembrie 2008 până la 6,4 miliarde de lei în prezent, prin atragere de capital de la investitori şi prin fuziunea cu alte fon­­duri din portofoliul administratorului. În ulti­mii şase ani numărul de investitori a crescut de la 17.600 la peste 120.000 de clienţi în prezent. Cel mai ridicat ritm de creştere a fost înregistrat în anii 2009 şi 2010, în plină criză economică, când fondul a strâns câte 39.000 de noi investitori pe an.

Erste Bond Flexible deţine o cotă de 40% din ac­ti­vele totale de 16 mld. lei ale industriei de fonduri mutuale. Celelalte 67 de fonduri îşi îm­part restul de 60% din piaţă. Nu­mă­rul total de in­ves­ti­tori în fon­duri mu­tuale este de 296.000 de persoane.

Fondul a fost numit în trecut BCR Obligaţiuni şi a absorbit mai multe fonduri cu profil de risc re­dus din portofoliul administrato­ru­lui, mai exact a fu­zionat prin ab­sorb­ţie cu BCR Clasic şi BCR Monetar.

Principalele investiţii ale fon­du­lui sunt titlurile de stat, în lei şi în euro, emise de Ministerul de Fi­nan­ţe. Potrivit raportului pe luna iunie, fondul avea plasate în titluri de stat denominate în euro şi în lei mai bine de o treime din activele de 6,4 mld. lei. Mai exact, valoarea titlurilor de stat din porto­fo­liul Erste Bond Flexible era de 2,3 mld. lei la fina­lul lunii iunie, din care 1,6 mld. lei sunt deţi­ne­rile de ti­tluri de stat denominate în euro. Altfel spus, cei peste 120.000 de investitori ai fon­du­lui au fi­nanţat cu economiile lor statul român cu 2,3 mld. lei. Acesta este şi prin­cipalul scop al fondurilor mu­­tu­ale: să mobilizeze economiile micilor inves­ti­tori spre plasamente care nu le sunt uşor accesibile fie pen­tru că sunt scumpe, fie pentru că nu le cu­nosc su­fi­cient de bine din cauza gradului ridicat de sofis­ti­care pe care îl presupun aceste in­vestiţii. Alte 7,5% din activele fon­du­lui sunt pla­sate în de­pozite ban­care deschise la Banca Transil­va­nia. În titluri de stat emise de Unga­ria, fondul a inves­tit 3% din active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO