ZF 24

Cel mai mare trader privat de energie se divizează. Ce companii se desprind dintr-un business de 700 mil. euro care domină comerţul cu electricitate?

Cel mai mare trader privat de energie se divizează. Ce...

Autor: Roxana Petrescu

30.12.2015, 11:21 2941

Adunarea generală a acţionarilor Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrică din România, un business controlat de discretul om de afaceri Augustin Oancea, a aprobat divizarea companiei în urma unei decizii luate la mijlocul lunii octombrie, după cum reiese din informaţiile publicate ieri în Monitorul Oficial. Proiectul de divizare fusese depus la Registrul Comerţului în septembrie, acesta find aprobat şi de Tribunalul Bucureşti luna trecută. Deja cele două firme rezultate din divizarea Tinmar Ind, Tinmar Energy şi Tinmar Gas, sunt active.

Tinmar Ind este o companie cu 77 de angajaţi care în ultimii ani a avut o evoluţie spectaculoasă pe piaţa energiei, crescând de la numai 15 milioane de euro în 2007 la 541 de milioane de euro anul trecut. Pentru 2015 compania şi-a bugetat afaceri de 700 de milioane de euro.

Anul trecut, Tin­mar Ind a devenit cel mai mare trader de energie din România, cu o cotă pe piaţa con­curenţială de 12,5%, mai mare decât cea a Electrica, firmă care are la capătul firelor 3,5 milioane de con­sumatori. În 2007, Tinmar Ind abia era inclus în categoria „Alţii“ în rapoartele ANRE pentru piaţa con­curenţială, seg­ment din care făceau parte companiile care aveau sub 1% din această piaţă.

În urma divizării, din Tinmar Ind s-au desprins două companii, Tinmar Energy şi Tinmar Gas. Tinmar Ind ar urma să se ocupe de comercializarea combustibililor, Tin­mar Energy de fur­nizarea de energie, iar Tinmar Gas de furni­zarea de gaze naturale. Deja companiile Tinmar Energy şi Tinmar Gas sunt înregistrate la Ministerul Finanţelor.

Compania a explicat această mişcare prin amploarea pe care o luase business-ul Tinmar Ind, divizarea urmând să aducă mai multă claritate în administrarea liniilor de afaceri.

Tinmar Ind este a doua cea mai mare afacere controlată de un antreprenor român, după reţeaua de bricolaj Dedeman, deţinută de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl.

Potrivit datelor furnizate de companie, în primele şase luni ale anului cifra de afaceri a Tinmar Ind a ajuns la 1,56 de miliarde de lei, în creştere cu 51,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele de la Registrul Comerţului arată totuşi că profitul companiei s-a diminuat comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, de la  circa 39,5 milioane de lei la 25,6 milioane de lei.

Comparativ cu alţi traderi de energie, Tinmar Ind nu a avut contracte directe cu producătorii ieftini de stat, reţetă după care s-au construit business-uri precum Energy Holding, decăzute imediat după rezilierea acestor înţelegeri. Dacă iniţial achiziţiile erau făcute mai ales din zona termo, unul dintre partenerii preferaţi fiind Complexul Ener­getic Oltenia, azi portofoliul de achiziţii al Tinmar include toate sursele, de la Nuclearelectrica până la centrala pe gaze a Romgaz.

La sfârşitul anului trecut, compania avea peste 550 de clienţi, care deţin un total de peste 5.700 de locuri de consum, după ce la începutul lui 2014 portofoliul Tinmar nu­măra 350 de consu­matori.

Pe partea de electri­citate, Tinmar Ind are clienţi precum combi­natul siderurgic COS Târgovişte, Auto­mo­bile Dacia, TMK-Reşiţa, Lukoil, Doosan IMGB, Lidl, Arctic, Petro­santander, Metro Cash & Carry sau Nepi Invest, conform celor mai recente in­formaţii disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO