ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

Cele mai importante evenimente ale zilei
16.06.2009, 19:17 17

1. Basescu ataca din nou bancile: Practicarea de dobanzi excesive nu poate aduce nimic bun economiei romanesti. Practicarea de dobanzi excesive nu poate aduce nimic bun economiei romanesti, a declarat marti, presedintele Romaniei, Traian Basescu, facand referire la dobanzile practicate de banci la credite. "In Romania, bancile prefera contracte mai putine insa cu valori unitare mari. Este necesara o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare", a completat seful statului. Declaratia presedintelui Romaniei, a fost facuta in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Grupului I al CESE sub deviza "Impotriva crizei investiti in viitor".

2. Dacia creste cu 22% pe o piata europeana care scade cu 14%. Automobile Dacia, principalul constructor de pe piata locala, a inregistrat la nivelul primelor cinci luni o crestere a volumului de autoturisme inmatriculate in Europa de 21,7% potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la 89.965 de unitati. Singurele alte marci care au mai inregistrat o crestere a inmatricularilor mai sunt Alfa Romeo si Hyundai, de 11% respectiv 13,5%, ambele lansand noi modele in ultimul an.

3. Sefa Fondului Proprietatea a castigat dublu in 2008: 10.100 euro/luna. Daniela Lulache a castigat anul trecut 447.000 lei (121.500 de euro) din salariul de director general al Fondului Proprietatea, echivalentul unui castig lunar de 37.200 de lei (10.100 de euro), potrivit declaratiei de avere. In 2007, cand ocupa functia de director general adjunct al Fondului, Daniela Lulache a obtinut venituri salariale in valoare de 221.000 de lei (67.000 euro), potrivit declaratiei de avere.


4. Romania, cea mai ridicata inflatie anuala din UE in luna mai.Romania a inregistrat in luna mai cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat. Astfel, rata anuala a inflatiei a fost de 5,9%, de 8,4 ori mai mare decat media de 0,7% calculata la nivelul UE. Imediat dupa Romania s-au aflat Lituania si Letonia, cu rate anuale ale inflatiei de 4,9%, respectiv 4,4%. Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost consemnate in Irlanda (-1,7%), Portugalia (-1,2%), Spania si Luxemburg (-0,9% fiecare).


5. Stagnarea pietei imobiliare loveste in inca doua proiecte rezidentiale. Shapir Project Europe a "inghetat" constructia a 2.400 de locuinte in Bucuresti si Sibiu. Compania Shapir Project Europe, detinuta de grupul israelian Shapir, cu activitati in domeniul constructiilor, a "inghetat" dezvoltarea a doua proiecte rezidentiale din Bucuresti si Sibiu, totalizand 2.400 de apartamente, din lipsa de cumparatori. "Avem autorizatiile de constructie pentru ambele proiecte si trebuia sa incepem dezvoltarea in acest an. Situatia de pe piata este instabila, nu exista cerere, nu exista cumparatori si nu sunt conditii pentru a incepe dezvoltarea de proiecte, asa ca ambele complexuri au fost inghetate pana cand situatia se va imbunatati", a declarat, marti, directorul pentru operatiuni internationale al grupului Shapir, Avi Morgenstern.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO