ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

20.01.2010, 19:12 16

1. Fondul Proprietatea a fost cotat pe Bursa din Viena.Primele tranzactii evalueaza fondul la un miliard de euro.Firma de brokeraj Wood&Company din Cehia a lansat pe Bursa dinViena un produs structurat (warrant) care are ca activ suportactiunile Fondului Proprietatea, primele tranzactii cu acestetitluri, realizate marti, 19 ianuarie, insumand 943.000 de euro. Uncertificat are ca activ suport 500.000 de actiuni FondulProprietatea si se tranzactiona ieri cu 36.300 de euro, de underezulta un pret de 0,3 lei pentru o actiune, in crestere cu 15-20%fata de preturile la care se realizau transferuri la sfarsitulanului trecut, de 0,25-0,26 lei/actiune. La acest pret, fondul arfi evaluat la peste un miliard de euro.

2. BNR: Nu stim de unde vine aprecierea leului, pentruca nu sunt motive. Cristian Popa, viceguvernatorul BNRspune ca nu stie de unde vine aceasta apreciere a leului dinultimul timp, sustinand ca nu sunt motive pentru o intarireputernica a cursului. "Este interesant ca dobanzile sunt in scaderesi totusi cursul se apreciaza", spune Popa. Viceguvernatorul spuneca pe piata se resimte o supralichiditate temporara in lei, insaMinisterul Finantelor absoarbe sume mai mari acum. De la inceputulanului leul a castigat peste 3% in fata euro.

3. Un roman din doi spune ca imobiliarele au ramas celemai atractive investitii. Cea mai atractiva oportunitatede investitie pentru romani continua sa fie sectorul imobiliar,arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK. Maiexact, 25% dintre romani pun sectorul rezidential pe primul loc intop-ul celor mai atractive oportunitati de investitii, iar 29% vadmai oportune alte tipuri de proprietati imobiliare. Depozitelebancare sunt pe a treia pozitie in clasament (cu 23%).

4. Coface: Daca inainte recuperam 75% din valoareacreditelor comerciale, acum recuperam doar 45%. CofaceRomania, companie de colectare debite si de asigurare a risculuicomercial, spune ca sunt dificultati mari in recuperarea creditelorcomerciale, pe fondul problemelor de cash-flow pe care le intampinacompaniile. "Gradul de colectare a creditelor comerciale a scazutde la 75% la 45% in 2009", spune Cristian Ionescu, directorulgeneral al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia. Elestimeaza ca numarul cazurilor de insolventa va inregistra ocrestere de 15-20% in 2010, dupa ce anul trecut cresterea esteaproximata la 30%, pana la circa 19.000-19.500 de cazuri.

5. Dacia Sandero, cea mai buna investitie intr-o masina,in Germania. Dacia Sandero, cel mai bine vandut model alconstructorului autohton pe piata germana, s-a impus in cel mai nouclasament care masoara deprecierea pe o perioada de patru ani,realizat de publicatia AutoBild. Publicatia germana a realizat untop al deprecierii masinilor din care au iesit doi castigatori -Dacia Sandero la criteriul "depreciere in euro la nivel absolut" siMINI Cooper Cabrio la "depreciere in procente". In clasa micaSandero s-a impus cu o depreciere de 3.425 de euro in patruani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO