Eveniment

Cele mai importante evenimente ale săptamânii

02.07.2010, 16:21 13

1. BNR a menţinut dobânda de politică monetară la6,25%. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale aRomâniei (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politicămonetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentrurezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%,şi în valută, la 25%. Totodată, banca centrală a reafirmatangajamentul de gestionare fermă a lichidităţii din sistemulbancar. Banca centrală "monitorizează cu vigilenţă evoluţiileinterne şi externe ale mediului economic", se arată în comunicatulBNR. De asemenea, BNR si-a luat angajamentul să menţinăstabilitatea preţurilor pe termen mediu.

2. Referinţa BNR urcă la un maxim istoric: 4,3688lei/euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţatpentru miercuri un curs de referinţă de 4,3688 lei/euro, încreştere cu 1,65 de bani faţă de nivelul anunţat marţi, aceastafiind a treia zi consecutiv în care banca centrală anunţă un nounivel maxim istoric. Spre deosebire de evoluţia faţă de monedaeuropeană, dolarul american a scăzut cu 0,80 de bani la cursul dereferinţă BNR anunţând o paritate de 3,5617 lei/euro.

3. Deficitul bugetar urcă la 3,1% din PIB, după cinciluni. Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii mai la16,7 mld. de lei, reprezentând 3,1% din PIB, în condiţiile scăderiiveniturilor cu 1,6% şi a majorării cheltuielilor cu 5,7% faţă deprimele cinci luni din 2009. Potrivit datelor MinisteruluiFinanţelor, veniturile încasate la bugetul general consolidat auajuns la 64,2 mld. lei, iar cheltuielile au totalizat 80,9 mld.lei.

4. Indicele oficial: preţurile locuinţelor au stat peloc în ultimul an. Scădere de doar 3,9%, potrivitstatisticii. Institutul Naţional de Statistică a prezentat astăziprimele informaţii referitoare la evoluţia preţurilor la locuinţe,iar în primul trimestru al acestui an scăderea a fost de doar 3,9%faţă de anul 2009, anul de începere a anchetei bazate pe datelecomunicate de către notarii publici. Preţurile apartamentelor dinBucureştri au scăzut cu 5,7%, în timp ce casele individuale dinoraşe s-au depreciat cu 4,3%. În afara Capitalei preţurileapartamentelor au scăzut cu doar 1,6%, în timp ce casele de la ţarăs-au ieftinit cu 4

5. Companiile încep să anunţe creştereapreţurilor.Întâi ţigările şi benzina.Preţurile ţigărilor vor creşte, joi, în medie cu un leu pe pachet,după majorarea TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale, adeclarat directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr.Imediat după creşterea TVA-ului cu cinci puncte procentuale până la24% începând de joi, şi OMV Petrom şi Rompetrol Downstream auanunţat că va majora preţul benzinei şi al motorinei.

6. Brokerii lui Paşol au urcat pe locul trei în topul peluna iunie. Firma de brokeraj Intercapital Invest, condusăde Răzvan Paşol, a urcat în luna iunie pe locul al treilea în topulintermediarilor de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) realizat dupăvaloarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate, fiind cea mai bineplasată dintre firmele de brokeraj de retail. Intercapital Invest aintermediat in ultima lună tranzacţii cu actiuni de 73,8 mil. lei(peste 17 mil. euro), fiind devansată de KBC Securities, cutransferuri de aproape 120 mil. lei (28,5 mil. euro), şi de INGBank, cu un rulaj de 78 mil. lei (18,5 mil. euro), ambele însălucrând preponderent cu clienţi instituţionali.

7. Încă 362 de milioane de euro au ieşit din rezerva BNRîn iunie. Rezerva valutară a Băncii Naţionale a scăzut îniunie cu 362 de milioane de euro, până la 31,6 miliarde euro,consemnând astfel o diminuare pentru a doua lună consectiv, aratădatele instituţiei. Valoarea rezervei este cu 2,5% sub nivelulrecord de 32,4 miliarde euro înregistrat în aprilie anul acesta.Analiştii spun însă că nivelul este în continuare unul confortabilşi permite BNR un spaţiu suficient de manevră.

8. Finanţele trebuie să împrumute de la bancheri 4,6miliarde de lei în iulie. Ministerul Finanţelor caută săîm pru mute 4,6 mld. lei (puţin peste un miliard de euro) de labănci în iulie, în condiţiile în care doar pentru a rambursatitluri care vor ajunge la scadenţă luna aceasta are nevoie decirca 3 mld. lei. Pe lângă aces tea, statul mai trebuie săramburseze şi 700 mil. euro, în contul unor euroobligaţiuni careajung la scadenţă

9. Nokia a ajuns în trei ani la Cluj la afaceri de peste1 mld. euro. Nokia, cel mai mare producător de telefoanemobile din lume, şi-a mărit anul trecut de peste două ori afaceriledin România, la 1,027 mld. euro, pe fondul creşterii numărului deangajaţi şi al producţiei din ce în ce mai sofisticate a fabriciidin judeţul Cluj. Ironia face ca Nokia să-şi majoreze exponenţialafacerile într-o perioadă de cădere dramatică a economieiromâneşti, ceea ce arată că o criză aduce la suprafaţă învinşi, darşi învingători.

10. Deficit de 1 mld. € la bugetul de pensii după cinciluni. Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistratdupă primele cinci luni din acest an un deficit de 4,1 mld. lei(aproape 1 mld. euro), iar sustenabilitatea sistemului de pensii petermen mediu şi lung devine din ce în ce mai incertă dacă economianu-şi revine şi nu se reformează sistemul. Situaţia pare să fie subcontrol dacă privim execuţia bugetară de la sfârşitul lunii mai,unde la bugetul asigurărilor sociale apare un uşor excedent, de89,3 mld. lei. Însă bugetul pensiilor a fost salvat încă o dată debugetul de stat. Surplusul înregistrat după cinci luni a fostobţinut graţie unui transfer de 4,23 mld. lei (circa 1 mld. euro)de la bugetul de stat.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO