ZF 24

Cine controlează piaţa distribuţiei de electricitate

Cine controlează piaţa distribuţiei de electricitate

Autor: Carol Dan

02.05.2015, 10:02 934

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe piaţa furnizării de energie pe piaţa angro sunt licenţiate 28 de companii, în timp ce în zona pieţei cu amănuntul sunt acreditaţi 59 de furnizori. De asemenea, un număr de 14 firme furnizează electricitate pe ambele pieţe. 

Piaţa distribuţiei de electricitate este controlată de patru operatori, respectiv Enel, Electrica, E.ON şi CEZ. Teritoriul României este împărţit în opt regiuni peste care sunt suprapuse opt zone de distribuţie a electricităţii. Compania de stat Electrica este cel mai mare distribuitor de energie după numărul de clienţi, de 3,5 milioane, şi este activă în regiunile Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord. Grupul italian Enel controlează regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, având 2,7 milioane de clineţi şi aproximativ o treime din piaţa distribuţiei de electricitate.

Compania germană E.ON este activă, în România, pe piaţa furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind aproximativ trei milioane de clienţi în Moldova şi Transilvania. Grupul ceh CEZ distribuie electricitate în regiunea Oltenia, având 1,4 milioane de clienţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO