ZF 24

Cinteza, BNR: O reducere a provizioanelor cu peste 25% din garantii ar afecta lichiditatea bancilor

22.03.2009, 12:45 29

Reducerea provizioanelor constituite de banci cu mai mult de 25% din valoarea garantiilor ar fi indus un soc artificial asupra lichiditatii viitoare si solvabilitatii bancilor, a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"In primul rand, nu am vrut sa cream un soc artificial, mai ales pe lichiditatea de anul viitor, pentru ca ar fi aparut niste venituri extraordinare in acest an. Ar fi existat o influenta negativa si pe partea de solvabilitate. Cresteau semnificativ activele nete ale bancilor, ceea ce presupunea fonduri proprii mai mari. Le-am explicat bancilor si au inteles", a aratat Nicolae Cinteza.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a aprobat regulamentul prin care bancile vor putea reduce cu 25% din valoarea garantiilor aferente nivelul provizioanelor constituite la creditele cu restante de peste 90 de zile sau credite pentru care s-au initiat proceduri judiciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO