ZF 24

Clienţii se pot muta greu de la o bancă la alta, iar pe piaţă sunt prea puţine produse de finanţare

Clienţii se pot muta greu de la o bancă la alta, iar pe...

Autor: Anelis Baciu

11.11.2013, 00:05 150
Gradul redus de mobilitate al clien­ţi­lor, care se traduce printr-un transfer dificil al conturilor curente sau al creditelor de la o bancă la alta, la care se adau­gă oferta limitată de produse de finan­ţare sunt elemente care sugerează scă­derea gradului de concurenţă din pia­ţă şi reprezintă cauzele principale ale slabei acti­vităţi de creditare, potrivit unui raport al Consiliului Concu­renţei.
 
„Se observă o modificare structurală a portofoliilor deţinute de instituţiile bancare, în sensul reducerii activităţii de creditare într-o măsură mai mare decât modificarea înregistrată la nivelul depozitelor atrase, o posibilă cauză fiind gradul redus de mobilitate al clienţilor şi o ofertă limitată de creditare din partea băncilor“, consideră specialiştii de la Consiliul Concurenţei.
 
Soldul creditelor acordate de bănci firmelor şi populaţiei se situa la 223 miliarde de lei (50 mil. euro) la sfârşitul lunii septembrie. Creditarea a scăzut cu circa un miliard de euro în ultimul an, în ciuda unor semnale timide de revenire a creditării în ultimele luni, determinată în principal de ieftinirea finanţării pentru companii ca urmare a politicii de relaxare a politicii monetare a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO