ZF 24

Companiile farma vad cum li se evapora o parte din venituri: Guvernele anuleaza mare parte din comenzile pentru vaccinul impotriva AH1N1

13.01.2010, 13:14 20

La doar cateva luni dupa ce s-au grabit sa comande doze devaccin impotriva gripei AH1N1 care sa ajunga pentru intreagapolpulatie, guvernele din Europa de Vest isi anuleaza in prezentmare parte din comenzi sau vand o parte din doze altor tari, scrieThe Wall Street Journal.

Principalul motiv este ca oficialii europeni din sectorul sanatatiiau ajuns la concluzia ca este suficienta o singura doza de vaccinpentru imunizarea unei persoane, nu doua cum estimasera initial. Oalta cauza este cererea redusa venita din partea populatiei. Multieuropeni sunt de parere ca epidemia si-a pierdut din putere si numai vad motive pentru a se vaccina, in timp ce altii se tem deefectele secundare.

"Oamenii nu se inghesuie sa-si faca vaccinul", a declarat RolandJopp, purtator de cuvant al ministerului sanatatii dinGermania.

Aceasta situatie este o lovitura pentru marile companiifarmaceutice, printre care GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis,Novartis sau Baxter International, care se asteptau la veniturimari de pe urma vanzarilor vaccinului impotriva AH1N1.

In octombrie analistii estimau ca Glaxo va obtine in trimestrulpatru al anului trecut venituri suplimentare de 1,6 mld. dolarinumai din vanzarile acestui vaccin. Novartis estima vanzarisuplimentare de 400 mil. dolari - 700 mil. dolari.

Acum unele tari din Vest isi anuleaza comenzile. Germania a anuntatca renunta la 30% din cele 50 de milioane de doze de vaccincomandate celor de la Glaxo, facand astfel o economie de 133,3 mil.euro (194 mil. dolari). Franta, care a comandat 94 de milioane dedoze de la patru companii, incearca sa reduca comanda cu 50 demilioane de doze. Si Marea Britanie, Elvetia, Olanda si Spania auanuntat ca incearca sa reduca comenzile sau sa vanda altor tari oparte din dozele care le-au fost deja livrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO