ZF 24

Consumul este mai mic decât în 2009, dar factura la gaze pentru fabrici este cu 44% mai mare. Liberalizarea şi creşterea tarifelor pentru E.ON şi GDF, principalele cauze

Consumul este mai mic decât în 2009, dar factura la...

Autor: Roxana Petrescu

30.05.2014, 00:08 227

Preţurile finale reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici au crescut cu 44% în perioada 2009-2014, în contextul în care industria a ars in total anul trecut 9,5 mld. metri cubi de gaze, cu 30% mai puţin faţă de 2008, anul de referinţă al economiei româneşti.

Consumatorii noncasnici reglementati sunt de exemplu micile afaceri care desi nu intra in categoria populatiei, nu-si negociaza singuri contractele la gaze, fiind reglementati. In total sunt aproximativ 170.000 de astfel mici consumatori reglementati de gaze. Cea mai mare parte a consumului industrial de gaze vine din partea unor companii precum Azomures sau Interagro care-si negociaza singure contractele de alimentare cu gaze.

„Creşterea preţului final reglementat de la un an la altul se explică prin creşterea diferitelor componente ale acestuia, în special creşterea costului de achiziţie a gazului, din cauza creşterii preţului gazului din intern conform calendarului de liberalizare, dar şi a celorlalte costuri care sunt incluse în structura preţului final“, spun reprezentanţii GDF SUEZ Energy Româ­nia, cel mai mare furnizor de gaze din Ro­mânia.

WikiZF: Profilul companiei GDF Suez Energy România S.A.

Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Na­ţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul final reglementat pentru un consumator noncasnic era în primul trimestru al acestui an 145,7 lei/MWh pentru consumatorii alimentaţi de GDF SUEZ Energy România şi de 144,21 lei/MWh pentru clienţiii E.ON Energie România. În martie 2009, clienţii noncasnici reglementaţi ai GDF aveau un preţ final de 101,4 lei/MWh, iar cei ai E.ON, 100,2 lei/MWh, mai mic cu 44% faţă de cel plătit acum.

WikiZF: Profilul companiei E.ON Energie România S.A.

„Preţurile finale reglementate şi publicate de ANRE nu conţin TVA, iar alte taxe impuse de statul român nu intră în competenţa autorităţii de reglementare“, mai spun reprezentanţii instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO