ZF 24

Contracţia sistemului bancar a continuat în T3: activele intră sub pragul de 80 mld. euro

Contracţia sistemului bancar a continuat în T3:...

Autor: Razvan Voican

13.11.2013, 00:07 254

Sistemul bancar a continuat procesul de contracţie în trimestrul al treilea, activele nete coborând în septembrie la 353,6 mld. lei (79,3 mld. euro), cu 5,3% sub nivelul din septembrie 2012.

Scăderea nu este de mirare în condiţiile în care BCR, cel mai mare creditor al economiei, şi-a redus activele totale cu aproape 11% în ultimul an, până la 68,1 mld. lei. În acelaşi timp, activele BRD, a doua mare bancă de pe piaţă, s-au diminuat cu 5,2% în aceeaşi perioadă, ajungând la 45,1 mld. lei.

Astfel, în loc să fie locomotivele pieţei, cele două bănci imprimă de fapt trendul negativ prin reducerea constantă a expunerilor pe economia reală. O explicaţie a reticenţei faţă de asumarea de noi riscuri: ambele bănci înregistrează rate ale creditelor neperformante cu mult peste media sistemului (21,6%), în cazul BCR apropiindu-se chiar de pragul de 30%, deteriorarea portofoliului fiind alimentată în ultima perioadă de portofoliul de credite corporate şi de real estate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO