ZF 24

Corelaţia dintre dobânda BNR şi evoluţia acţiunilor: Bursa a accelerat ritmul de creştere în paralel cu scăderea dobânzilor bancare, însă banii retraşi din depozite au migrat mai mult spre obligaţiuni

Autor: Ioana Tudor

06.02.2015, 00:09 1041

Piaţa locală de acţiuni ar fi putut profita mai mult de pe urma scăderii din ultimii ani a dobânzilor bancare. Cea mai mare parte a sumelor retrase din bănci ca urmare a scăderii dobânzilor la depozite a mers cu precădere către fondurile mutuale care investesc în instrumente financiare cu venit fix, în timp ce migrarea spre piaţa de acţiuni a fost mai lentă.

Bursa de la Bucureşti şi-a acce­lerat ritmul de creştere în ultimii ani în paralel cu rela­xarea politicii monetare a BNR. Anul trecut, indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide zece acţiuni listate, a avansat cu 9%, după un plus de 26% în 2013 şi o creştere de aproape 19% în 2012. În acelaşi timp, rata dobânzii de politică monetară a ajuns la 2,25% de la 6% în 2011.

„Este firesc ca relaxarea politicii mo­netare să ducă la o flui­dizare a fluxurilor fi­nan­ciare, iar banii să se îndrepte treptat spre ac­tive mai atrac­tive din punctul de vedere al ran­damen­te­lor şi chiar mai ris­cante, în con­textul în care per­-cep­ţia asu­pra ris­cului se ame­lio­rează. Banii au mi­grat dinspre de­po­zite spre acţiuni, dar şi mai mult spre obli­ga­ţiuni“, a afir­mat Dan Rusu, ana­list fi­nan­ciar la Banca Transilvania.

Anul trecut, inves­ti­torii au plasat 4,3 mi­liar­de de lei în fon­durile mutuale, cea mai mare sumă rapor­tată de industrie din 2010. Fondurile de ac­ţiuni, care expun inves­titorii unui grad de risc mai ridicat, au în­cheiat anul trecut cu active de 232 de mil. lei, în creştere cu 17%. Cea mai mare parte a investiţiilor sunt concentrate însă în conturile fondurilor cu profil de risc redus. Astfel, fondurile de obligaţiuni dispun de active de 8,3 mld. lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.

Pe de altă parte, analistul financiar Răzvan Rusu spune că bursa de la Bucureşti a fost mai degrabă influenţată de evoluţia pieţelor externe decât de relaxarea politicii monetare.

„Nu cred că există o corelaţie directă între scăderea dobân­zii de politică mone­ta­ră din ultimii ani şi evo­luţia prin­cipalilor indici bur­sieri. Bursa de la Bu­cu­reşti s-a corelat mai mult cu pieţele ex­terne“. Po­tri­vit aces­tuia, nu au ieşit su­ficient de mulţi bani din de­po­zitele ban­care, acest aspect fiind de­ter­minat de ni­velul de educare a economisirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO