ZF 24

Corupţie şi afaceri cu arme, povestea decăderii unui premier european

Un documentar finlandez s-a încheiat cu cuvintele: „J este Janez Jansa, premierul Sloveniei. El a fost preşedintele consiliului de miniştri al Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2008. Partidului premierului a fost, de asemenea, beneficiar al acordului cu Patria. Cu alte cuvinte: compania de stat finlandeză Patria l-a mituit pe premierul Sloveniei“

Un documentar finlandez s-a încheiat cu cuvintele: „J este Janez Jansa, premierul Sloveniei. El a fost preşedintele consiliului de miniştri al Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2008. Partidului premierului a fost, de asemenea, beneficiar al acordului cu Patria. Cu alte cuvinte: compania de stat finlandeză Patria l-a mituit pe premierul Sloveniei“

Autor: Daniela Stoican

05.05.2014, 00:00 97
Fostul premier sloven Janez Jansa a fost  condamnat la doi ani de închisoare în urma unui scandal internaţional care implică fapte de corupţie şi afaceri cu armament aduse la lumină de presă, scrie EUobserver.

Totul a început în 2005, în timpul primului an ca premier al lui Jansa, când ministrul apărării din guvernul său a iniţiat demersurile pentru achiziţia a 135 de vechicule de luptă blindate. În decembrie 2006 furnizorul finlandez de echipamente de apărare Patria, deţinut de stat, a semnat un acord de 278 milioane de euro cu statul sloven. Zvonuri că din afacere nu a lipsit mita au început imediat să se răspândească. În februarie 2007 poliţiştii austrieci şi-au alertat colegii din Slovenia, Finlanda, Thailanda şi Canada privind posibile nereguli în acest acord. Poliţia slovenă a ignorat informarea timp de 15 luni, dar aceasta a ieşit la iveală ulterior, după izbucnirea scandalului. Au­torităţile slovene au început investigaţia abia în mai 2008.

Dacă nu ar fi apărut nimic pe această temă în presa străină, poate că Jansa, cu­nos­cut pentru stilul autoritar de conducere şi pentru duritatea manifestată faţă de presă,  ar fi reuşit să împiedice declanşarea scan­dalului.

În septembrie 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Slo­ve­nia, televiziunea publică din Finlanda a difuzat un documentar de investigaţie care se încheia astfel: „J este Janez Jansa, premierul Sloveniei. El a fost preşedintele consiliului de miniştri al UE în prima jumă­tate a anului 2008. Partidului premierului a fost, de asemenea, beneficiar al acordului cu Patria. Cu alte cuvinte: compania de stat finlandeză Patria l-a mituit pe premierul Sloveniei“.  Publicaţia slovenă online Vest.si, cu un public restrâns, a publicat simultan un articol pe aceeaşi temă.

 

Lanţul corupţiei

Urmarea a fost că un scandal de proporţii a izbucnit în ambele ţări. La sfârşitul lunii septembrie din 2008, partidul SDS al lui Jansa a pierdut alegerile la mustaţă. Jurna­listul finlandez Magnus Berglund şi colegul sloven Blaz Zgaga, autorul articolului pu­blicat de EUobserver, au pus cap la cap întregul lanţ al corupţiei.

În februarie 2007, Patria a plătit 3,6 mil. euro reprezentantului din Austria Hans Wolf­gang Riedl. Acesta a trimis imediat

2,3 mil. euro lui Walter Wolf, un cunoscut om de afaceri canadian cu origini slovene, fost proprietar al unei echipe de Formula 1. Acesta a încercat să trimită banii în alte ţări, dar tranzacţiile au fost blocate de personalul bancar austriac, care a notificat poliţia. An­cheta a fost preluată de autorităţile finlan­deze. Mai târziu s-a aflat că Riedl primise de la Patria dreptul la 7,5% din valoarea afa­cerii, sau 12,1 mil. euro, din care ar fi trebuit să-i trimită lui Wolf 6,7 mil. euro. Sarcina acestuia din urmă era să ducă bani omului de afaceri sloven Joze Zagozen şi şefului aces­tuia, premierul Janez Jansa.

Iniţial, fiecare plată ar fi trebuit făcută după livrarea fiecărui vehicul, dar schema de corupţie a fost expusă în februarie 2007 când preplata mitelor cerute în mod special de partea slovenă a alertat poliţia. Un manager finlandez a declarat investigatorilor că par­tidul sloven SDS avea nevoie de bani pentru campania electorală.

Actorii sloveni au stabilit un al doilea canal de mită prin compania Rotis, repre­zentantul din Slovenia al Patria.

Toţi slovenii condamnaţi după acest scandal de corupţie au fost implicaţi în anii 1990 în traficul de arme din fosta Iugoslavie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO