ZF 24

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

20.11.2014, 10:48 216

La aproximativ o oră de la deschiderea operaţiunilor dintre băncile locale, euro era cotat la 4,4440 - 4,4445 lei, după ce în tranzacţiile de pe finalul zilei precedente s-a situat la 4,4385 lei.

Schimburile au avut loc între un minim de 4,4420 lei/euro şi un maxim de 4,4450 lei/euro, volumele fiind medii pentru prima oră.

"Au avut loc tranzacţii peste noapte pe Asia şi la 4,4470 lei/euro, dar nu sunt foarte relevante, întrucât piaţa este mică în intervalul respectiv. Există jucători care consideră un moment bun pentru vânzare, dar şi cumpărători care au adus cursul la acest nivel şi mai au probabil de cumpărat. Piaţa locală este, de asemenea, destul de subţire şi se mişcă pe fluxurile de afară", a declarat un dealer pentru MEDIAFAX.

În regiune, forintul şi zlotul au variat nesemnificativ faţă de euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că populaţia a scăpat treptat de teama deprecierii monedei naţionale, întrucât leul "stă tolănit" în intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, fără a înregistra fluctuaţii nici măcar în campania electorală, cum se întâmpla în alţi ani.

"După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e şi în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%", a afirmat Isărescu în deschiderea seminarului Colocvii de Politică Monetară organizat de banca centrală.

Guvernatorul a arătat că leul "s-a tolănit" şi mai tare din luna septembrie, ignorând total campania electorală pentru preşedinţie, faţă de alţi ani când reacţiona după declaraţii politice.

Dobânzile practicate de băncile comerciale la plasamentele în lei pe termen de o zi se situau joi dimineaţă la 0,08% - 0,5% pe an, comparativ cu 0,08% - 0,49% pe an miercuri.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a urcat cu 0,5 bani, la 4,4407 lei/euro.

BNR a anunţat un curs de schimb în uşoară scădere pentru dolarul american, de 3,5411lei, comparativ cu 3,5441 lei în şedinţa precedentă.

Referinţa pentru francul eleveţian a crescut la 3,6969 lei, cu 0,5 bani peste nivelul de marţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO