ZF 24

Cum evoluează cursul de schimb miercuri dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb miercuri dimineaţă

Autor: Marius Oncu

17.12.2014, 10:48 326

În jurul orei 10:20, euro era tranzacţionat între băncile comerciale la 4,4735 lei, faţă de 4,4804 lei în schimburile de pe finalul şedinţei precedente.

Tranzacţiile din piaţa interbancară au fost perfectate între un maxim de 4,4790 lei/euro, înregistrat în deschiderea pieţei locale, şi un minim de 4,4735 lei/euro.

În regine, forintul s-a apreciat cu 0,3% faţă de euro, iar zlotul cu 0,2%. Forintul şi zlotul s-au depreciat marţi mai accentuat, în timp ce leul a avut o evoluţie stabilă.

Scăderea preţului petrolului şi criza financiară din Rusia au determinat investitorii să se reorienteze dinspre activele emergente către cele cu risc redus, precum obligaţiunile guvernamentale ale SUA, Germaniei, Japoniei sau Marii Britanii.

De asemenea, miercuri se încheie ultima şedinţă din acest an a Rezervei Federale a SUA. Banca centrală americană ar putea renunţa la un angajament de a menţine "o perioadă îndelungată" dobânzile la un nivel scăzut, iar o astfel de decizie ar fi interpretată drept un pas înainte către o viitoare creştere a dobânzilor, chair dacă la nivel global economia are dificultăţi, preţurile materiilor prime scad şi persistă pericolul deflaţiei.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut marţi cu 0,5 bani, la 4,4738 lei/euro, consemnând primul declin după patru şedinţe de creştere, în contextul unei uşoare reveniri a încrederii pe pieţele europene.

Referinţa anunţată de BNR a crescut luni cu aproape 1,5 bani şi a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape nouă luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumpărare de euro introduse preponderent de străini. Cu o săptămână înainte, cursul se situa la 4,4386 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat o paritate de 3,5818 lei, în scădere cu 2,43 bani faţă de luni. Evoluţia leului în raport cu moneda americană este determinată de raportul dintre dolar şi euro pe marile pieţe financiare externe.

Paritatea pentru francul elveţian a coborât cu 0,31 bani, la 3,7255 lei. Cursul francului a crescut luni cu 1,14 bani, la 3,7286 lei, maximul ultimilor doi ani.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO