ZF 24

Cum evoluează cursul de schimb miercuri dimineaţa

Cum evoluează cursul de schimb miercuri dimineaţa

Autor: Marius Oncu

07.01.2015, 10:33 432

În jurul orei 10:00, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4980 - 4,4990 lei/euro, faţă de 4,4965 lei în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de marţi.

Volumele din prima oră au fost reduse, la aproximativ jumătate faţă de media pentru acest interval al zilei, iar operaţiunile au fost perfectate într-un interval de numai 0,2 bani, cu minimul la 4,4980 lei/euro şi maximul la 4,5 lei/euro.

"Nu prea este activitate. Este posibil ca lumea să aştepte decizia de politică monetară a BNR, chiar dacă există un consens în privinţa aşteptărilor. Nu cred că piaţa se va mişca semnificativ înaintea anunţului BNR", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Cei mai mulţi dintre analiştii din sectorul financiar se aşteaptă ca banca centrală să scadă, miercuri, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,75% la 2,5%.

În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat cu 0,1% faţă de euro.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut foarte uşor marţi şi se menţine aproape de pragul de 4,5 lei/euro. Referinţa a urcat cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat, la fel ca pentru şedinţa de luni, pe 19 martie, când euro a fost cotat la 4,4997 lei. În debutul anul precedent, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs 3,7797, în urcare cu 0,55 bani. Referinţa pentru dolar a crescut luni puternic, cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs începand cu 3 august 2012. Cursul nu a reuşit să depăşească nici marţi pragul de 3,7972 lei/dolar înregistrat pe 3 august 2012.

Francul elveţian a fost cotat la 3,7441 lei, în creştere cu 0,13 bani faţă de luni.

Moneda europeană s-a depreciat mai puternic luni pe pieţele internaţionale, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat săptămâna trecută că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor.

Încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni de către Rezerva Federală a SUA şi perspectiva majorării dobânzilor în Statele Unite în perioada următoare, dar şi creşterea economică solidă din SUA în opoziţie cu stagnarea din Europa, au alimentat în ultimele luni aprecierea monedei americane în raport cu euro şi, prin corespondenţă, faţă de leu.

Trendul a fost susţinut şi de aşteptările pieţelor financiare ca Banca Centrală Europeană să lanseze la începutul acestui an propriul program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO