ZF 24

De unde au atras bancherii cele mai multe depozite şi unde au dat cele mai multe credite

Autor: Ciprian Botea

11.11.2013, 00:08 735
Iaşi şi Mehedinţi conduc detaşat în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al creditelor de retail raportat la volumul depozitelor constituite de populaţie la bănci. Raportul credite/depozite se apropie de 160% în cele două judeţe, în timp ce la polul opus se situează Harghita, unde creditele reprezintă doar jumătate din volumul depozitelor.
 
La nivelul întregii pieţe, raportul credite/depozite era de 101% la sfârşitul lunii septembrie, respectiv credite de retail de 104 miliarde de lei (23 mld. euro) la depozite de 103 miliarde de lei atrase de bănci de la populaţie, potrivit datelor BNR. Situaţia este însă mai dezechilibrată, iar raportul credite/depozite urcă spre 110% dacă luăm în calcul şi creditele, respectiv depozitele firmelor.
 
Practic, pe retail bancherii au reuşit să-şi echilibreze portofoliile în condiţiile în care mai mult de jumătate din judeţe înregistrează un raport credite/depozite subunitar. Determinantă pentru reechilibrarea portofoliilor a fost activitatea de creditare redusă din ultimii ani, dar şi accelerarea atragerii de depozite. Pe lângă Harghita, un raport subunitar vizibil mai înregistrează judeţele Neamţ, Bacău, Suceava şi Dâmboviţa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO