ZF 24

Dilema supraveghetorilor din BNR: A lăsa sau a nu lăsa băncile să facă mai uşor „write off“ la creditele proaste

Dilema supraveghetorilor din BNR: A lăsa sau a nu lăsa...

Autor: Razvan Voican

09.09.2013, 00:08 110

BNR încă are rezerve în a lăsa băncile să facă write off la grămadă la credite proaste (să şteargă până la zero valoarea unor active neperformante) pentru că nu consideră prudentă renunţarea la orice drept asupra debitorilor în cauză, aşa cum implică o asemenea operaţiune contabilă, dar şi de teama ca odată deschisă această supapă să fie încurajată neplata ratelor.

„Cunosc argumentele bancherilor, dar eu nu pot să nu mă uit la aspectele de prudenţă. Dacă faci write off, contabilitatea IFRS îţi spune că automat renunţi la orice pretenţie asupra debitorului. Adică recunoşti total pierderea. Nu e prudent. Eu zic că dreptul asupra debitorului ar trebui menţinut. Practic trebuie să vedem cum rezolvăm problema contradicţiei dintre cerinţa de prudenţialitate şi cerinţa contabilă“, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

De asemenea, el aduce în discuţie elementul de hazard moral care s-ar manifesta din momentul în care piaţa ar şti că băncile au o alternativă mai rapidă decât să se complice cu procedurile de executare silită. „Orice client ar aştepta ca banca să renunţe la orice drept asupra lui. În orice caz, va trebui să avem la nivelul sistemului o listă a debitorilor pentru care s-a făcut write off. Nu putem lăsa ca aceştia să devină practic fete mari, apărând complet curaţi doar pentru că banca renunţă la orice pretenţie.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO