ZF 24

Discutii aprinse Obama-Medvedev, dupa anuntul Romaniei privind scutul antiracheta

28.03.2010, 16:55 20

Barack Obama a incheiat suparat o convorbire telefonica pe tematratatului START avuta in februarie cu Dmitri Medvedev, care asolicitat noi concesii privind scutul antiracheta, la scurt timpdupa ce Romania anuntase ca va gazdui interceptori ai acestuia,relateaza New York Times, citat de Mediafax.

Disputele care au marcat negocierea noului tratat au cunoscut onoua intensificare "cand Romania a anuntat, in mod neasteptat, cava gazdui elemente ale scutului antiracheta, ceea ce aduceasistemul reconfigurat de aparare chiar in curtea geopolitica aRusiei", afirma New York Times.

"Aceasta a dus la o conversatie telefonica tensionata cu(presedintele rus, Dmitri) Medvedev in data de 24 februarie",adauga sursa citata, precizand ca Medvedev a insistat asupraelaborarii unei declaratii comune referitoare la aparareaantiracheta, solicitare respinsa de presedintele american.

"Dmitri, am convenit deja", i-a spus exasperat presedinteleamerican, Barack Obama, omologului sau rus, conform relatariiconsilierilor de la Casa Alba. "Nu putem face acest lucru. Dacaasta inseamna ca renuntam la tratat si nu il finalizam, atunci asasa fie. Dar nu vom merge pe aceasta cale", a afirmat Obama.

Presedintele american a inchis telefonul si si-a exprimatfrustrarea, iar unii dintre consilierii sai au declarat ca nu l-aumai vazut niciodata atat de suparat. Mai multe despre disputele dintre cei doi presedinti dupaanuntul Romaniei cititi pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO