ZF 24

Dobândă zero de la ING pentru sumele de peste un milion de lei din cont

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

14.01.2015, 00:07 36068

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, nu plăteşte dobândă pentru sumele care depăşesc un milion de lei aflate în contul de economii, iar pentru sumele sub acest prag bonificaţia scade la 1,75% pe an începând din luna martie.

Olandezii au renunţat anul trecut să mai bonifice sumele de peste un milion de lei, cel mai probabil pentru a încuraja clienţii cu bani să-şi deschidă un depozit la termen. Băncile trebuie să îndeplinească o serie de norme de prudenţialitate şi nu pot utiliza banii din conturi curente sau de economii pentru a acordat credite pe termen lung.

Este pentru prima dată când o bancă locală coboară la zero cu dobânda la un cont de economii. De regulă, conturile curente nu sunt bonificate, dar dobânzile la conturile de economii ajung în prezent şi la 3% pe an în cazul anumitor bănci, în timp ce altele abia dacă mai plătesc 3% pentru depozite la termen.

Situaţia apare în contextul în care ING a folosit în trecut conturile curente şi cele de economii ca un cârlig pentru a atrage clienţi, prin plata unor dobânzi peste media pieţei. Banca a renunţat la dobânda oferită la contul curent după ce şi-a construit o bază de clienţi suficient de mare cât să îi permită să câştige cotă de piaţă şi să avanseze în clasamentul băncilor.

InflaŢia scăzută şi ieftinirea leilor pe piaţa monetară au permis băncilor să meargă foarte jos cu dobânzile la depozite şi la conturile de economii, dar astfel riscă să rămână fără deponenţi.

Totuşi, deocamdată depozitele continuă să crească şi au ajuns chiar să depăşească nivelul creditelor.

Pe de altă parte, sunt unele bănci locale care se află sub presiunea resurselor insuficiente sau care vor să câştige clienţi şi care plătesc încă dobânzi de peste 3% la conturile de economii şi de circa 4% la depozitele la termen. ING a înjumătăţit în ultimul an dobânda la contul de economii.

Economia româ­neas­­că începe să se obişnuiască cu cifrele mici la dobânzi şi inflaţie, la fel ca multe pieţe mature din Europa de Vest. Situaţia este chiar mai dificilă pentru deponenţii din alte ţări. De exemplu, banca germană Deutsche Skatbank a început să aplice de anul trecut o dobândă negativă pentru sumele de peste 500.000 de euro din conturile de economii.

Cel mai probabil şi în cazul Deutsche Skat­bank, şi în cel al ING numărul clienţilor afectaţi de această măsură este limitat. Important este însă semnalul transmis deponenţilor. La nivelul pieţei bancare locale, valoarea medie a unui depozit este de circa 7.500 de lei. Există totuşi un număr de 20.000 de clienţi care au în conturi peste 100.000 de euro şi care deţin împreună aproape o cincime din totalul depozitelor populaţiei.

ING operează ca sucursală a băncii din Olanda, iar sumele economisite de clienţi în depozite sau conturi de economii sunt asigurate de schema de garantare din această ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO