ZF 24

Dosarul Carpatica Asig: Ce acuzaţii aduc de fapt procurorii celor implicaţi

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

26.02.2014, 20:25 768

Cererea de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu a ajuns ieri la Camera Deputaţilor, fiind trimisă de procurorul general al României, în timp ce preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a ieşit după 24 de ore din arest, după ce instanţa a respins cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei doi sunt suspecţi în dosarul privind protejarea intereselor Carpatica Asig.

Chiţoiu şi Ruşanu sunt ultimele două nume grele apărute în dosarul Carpatica Asig. Suspecţi în acest dosar mai sunt Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, Marian Mîrzac, fost membru în consiliul ASF, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, şi Laura Chiţoiu, directorul direcţiei avizări din cadrul ASF.

Scandalul Carpatica Asig este alături de trecerea companiei Astra sub administrare specială unul dintre cele două „cutremure“ care au lovit piaţa asigurărilor în ultima lună.

Carpatica Asig ar fi avut nevoie de protecţie după ce un control al autorităţii de supraveghere ar fi relevat deficienţe grave în activitatea de reasigurare, ceea ce ar fi implicat o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea autorizării de funcţionare a asigurătorului. Totodată, procurorii cercetează modul în care Ina Crudu a fost avizată în funcţia de director general al Carpatica.

Procurorii ceruseră luni aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu,. El este acuzat de procurori de abuz în serviciu, pentru că ar fi iniţiat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea structurii de conducere a ASF, care ar fi avut ca scop „sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig”.

Ruşanu este cercetat tot în legătură cu procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea statului ASF, care a condus la înlăturarea lui Daniel Tudor, şi în acelaşi timp este acuzat de procurori că ar fi exercitat presiuni asupra mai multor companii de asigurări pentru a-l numi pe Radu Mustăţea la conducerea Biroului Asigurărilor Auto din România (BAAR).


Principalele acuzaţii: dare/luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig - dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituirea unui grup infracţional pentru protejarea intereselor Carpatica Asig. Carabulea l-ar fi promovat, susţinut şi cointeresat financiar pe Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica, să ocupe un loc de membru în consiliul ASF. El ar fi dispus inclusiv vânzarea către Mîrzac a unui autoturism Audi A8 mult sub preţul pieţei.

Marian Mîrzac, membru în consiliul ASF - luare de mită şi trafic de influenţă. El ar fi ascuns concluziile unui raport de control la Carpatica şi ar fi ajutat compania să raporteze cifre false cu privire la numărul de reclamaţii de la clienţi. El ar fi făcut demersuri şi pentru autorizarea Inei Crudu ca director general al Carpatica. Mârzac ar fi primit de la Carabulea 9.000 de euro pe baza unor clauze contractuale inexistente.

Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica, este acuzat de procurori de complicitate la dare/luare de mită şi la cumpărare/trafic de influenţă. Mustăţea ar fi fost desemnat de Carabulea ca intermediar în relaţia cu Marian Mîrzac, acesta având rolul de a comunica rezultatele „demersurilor infracţionale” ale lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă. Mustăţea este cercetat în libertate.

Daniel Chiţoiu, fost ministru al finanţelor, este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat. Chiţoiu ar fi iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care viza înlăturarea din funcţie a lui Daniel Tudor, vicepreşedintele ASF responsabil cu sectorul asigurărilor. Scopul ar fi fost înlocuirea acestuia cu o persoană care să garanteze protecţia intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, este acuzat de procurori de favorizarea infractorului şi influenţarea declaraţiilor. Procurorii spun că Ruşanu ar fi efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să impună anumite persoane în consiliul ASF şi să îi întărească propria putere deci­zională. El ar fi făcut demersuri pe lângă guvern pentru adoptarea ordonanţei într-o formă care să protejeze interesele sale de grup.

Laura Chiţoiu, directorul direcţiei avizări din ASF, este acuzată de procurori de abuz în serviciu contra intereselor publice. Chiţoiu ar fi schimbat componenţa comisiei care trebuia să acorde avizul Inei Crudu pentru a ocupa funcţia de director general al Carpatica Asig şi ar fi decalat data examenului cu trei săptămâni. Ea are calitatea de suspect în acest dosar.

Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, este acuzat de procurori de abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii spun că Tudor ar fi susţinut, alături de Ovidiu Giurgea, funcţionar în cadrul ASF, gruparea infracţională constituită de Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea. Tudor ar fi ignorat concluziile unui control derulat la Carpatica Asig, care ar fi impus o majorare de capital de 15 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO