ZF 24

Economia a crescut cu 1,6% în primul trimestru faţă de ultimele trei luni de anul trecut

Economia a crescut cu 1,6% în primul trimestru faţă de...

Autor: Departament Economic

07.06.2016, 09:46 413

INS a precizat că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, actuala revizuire a estimărilor pentru trimestrul I 2016 faţă de varianta „semnal” publicată în luna mai fiind nesemnificativă.
Ca serie brută, creşterea a fost de 4,3% faţă de primul trimestru de anul trecut, la 150,02 miliarde lei.

Creşterea PIB în trimestrul I 2016 faţă de trimestrul I 2015 a fost susţinută de aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,1%), cu o pondere de 18% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 13,1%.

O contribuţie semnificativă au avut şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,4%), cu o pondere de 6,1% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 7,6%, precum şi impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 13,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,8%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 10,0% contribuind cu 6,4% la creşterea PIB, şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,3%, consecinţă a creşterii cu 7,0% a volumului său.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecinţă a creşterii cu 1,2% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere semnificativ mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,0%.

Statistica precizează că seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO