ZF 24

Energomontaj va face din Estonia hub-ul de unde va lucra la termocentrale şi uzine din Scandinavia

Energomontaj a fost angajată de francezii de la Alstom pentru lucrări de montaj în vederea extinderii cu încă o unitate a complexului de termocentrale situat la Narva, în estul Estoniei

Energomontaj a fost angajată de francezii de la Alstom pentru lucrări de montaj în vederea extinderii cu încă o unitate a complexului de termocentrale situat la Narva, în estul Estoniei

Autor: Radu Bostan

16.05.2014, 00:00 345

Energomontaj Bucureşti, unul dintre cei mai mari subcontractori pentru energie şi industrie, cu afaceri de 90 mil. euro, spune că va căuta proiecte în zona baltică şi Scandinavia, deoarece lucrările pe plan local se vor rări din cauza apetitului redus pentru investiţii al clienţilor tradiţionali, respectiv termocentralele pe cărbune şi Hidroelectrica.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Strategia va fi derulată prin intermediul sucursalei din Estonia, unde Energomontaj lucrează din 2012 pentru gigantul francez Alstom la construcţia unei noi termocentrale, beneficiarul final fiind Eesti Energia, o companie integrată deţinută de stat.

„Vrem ca sucursala din Estonia să devină un centru de operare în ţările baltice şi Scandinavia. Acum avem 300 de oameni acolo şi 15% din afaceri au venit din Estonia anul trecut“, spune Horia Ştefănescu, directorul general adjunct al companiei.

Compania românească a fost angajată de francezi pentru lucrări de montaj în vederea extinderii cu încă o unitate a complexului de termocentrale situat la Narva, în estul ţării. Complexul funcţionează pe bază de şisturi bituminoase, pietre sedimentare din care se extrage petrol. Cu o putere instalată de 2.300 MW, termocentralele acoperă peste 90% din necesarul de energie al Estoniei.

Proiectul de extindere viza construirea în două etape a încă două grupuri energetice a câte 300 MW, dar lansarea fazei a doua a întârziat câţiva ani cât statul eston căuta surse de finanţare.

În 2011, când contractul a fost atribuit Alstom, valoarea totală a investiţiei era estimată la 950 milioane de euro, dintre care 540 milioane erau destinaţi primei faze şi 410 milioane de euro celei de-a doua, potrivit unor informaţii prezentate de agenţia Bloomberg. Etapa a doua a proiectului ar putea fi deblocată anul acesta, lucru care ar însemna ca lucrarea să fie contractată tot de Alstom, iar partea de montaj subcontractată tot către Energomontaj.

„Se pare că au banii, iar Eesti Energia o să-şi exprime opţiunea când va vedea funcţional blocul unu, care se va întâmpla în septembrie-octombrie“, crede Ştefănescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO