ZF 24

Eşecul austerităţii va duce la restructurarea zonei euro

AFP/Mediafax Foto

Hans-Werner Sinn: Este imposibil pentru Grecia să se adapteze în zona euro

Autor: Ioana Nita

12.05.2013, 20:10 1030

El apreciază că trei ani de austeritate în Grecia nu au reuşit să rezolve problemele ţării, iar reducerea cumulată a PIB-ului grecesc de 20% şi rata şomajului de peste 25% „distrug societatea Greciei“.

„Consolidarea fiscală nu funcţionează fiindcă preţurile nu s-au redus aşa cum ar fi trebuit, iar competitivitatea Greciei nu a crescut“, a adăugat Sinn. În consecinţă, soluţia ar fi ca Grecia să părăsească tem­porar zona euro şi să i se şteargă datoriile pe care nu le poate plăti în viitorul apropiat.

Economistul german consideră că situaţia de criză din Grecia este la fel de cumplită cum a fost perioada de după Primul Război Mondial pentru Germania, când sumele mari de bani cerute de învingători au dus la tulburări sociale şi în final la preluarea puterii de către Adolf Hitler.

Cu toate acestea, ieşirea Greciei din zona euro ar fi catastrofală, iar faptul că Europa susţine în continuare politicile de austeritate care nu dau roade este un lucru iresponsabil.

„Este imposibil pentru Grecia să se adapteze în zona euro“, a afirmat Sinn.

În pofida măsurilor de austeritate, competitivitate Greciei nu s-a îmbunătăţit, aceasta fiind acum cu 60% mai puţin competitivă faţă de Turcia, stat vecin şi concurent. În ceea ce priveşte Cipru, majoritatea analiştilor susţin că statul insular va intra într-o depresiune economică în care PIB-ul se va reduce cu aproximativ 30%, la fel de mult cu cât a scăzut economia americană în anii 1930.

Spre deosebire de Grecia şi Cipru, celelalte ţări din sudul Europei, precum Spania şi Italia, dar chiar şi Portugalia pot reuşi să îşi echilibreze bilanţurile, însă nu pot realiza acest lucru decât cu costul unei perioade lungi şi dureroase de recesiune, a spus preşedintele Ifo. În privinţa Irlandei, el este optimist, menţionând că o parte a programului de ajustare a dat deja rezultate, în principal deoarece criza bancară s-a declanşat mai devreme, iar autorităţile irlandeze au acţionat rapid şi au imple­mentat măsurile corecte.

Jacob Kirkegaard, specialist pe zona euro de la Institutul Peterson, este în mare parte de acord cu analiza lui Sinn, însă el spune că este „complet nebunesc să spui că o ţară poate să iasă doar pentru o perioadă scurtă de timp din uniunea monetară şi apoi să devină iar membră“. Tratatul Uniunii Europene (UE) prin care s-a înfiinţat zona euro nu permite părăsirea uniunii monetare, iar unii analişti juridici susţin că ieşirea unei ţări din zona euro înseamnă totodată ca aceasta să nu mai facă parte nici din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO