ZF 24

Exclusiv ONLINE - Legislatie: Ce se va intampla cu sistemul tichetelor valorice daca va fi scoasa scutirea de impozite?

Exclusiv ONLINE - Legislatie: Ce se va intampla cu sistemul tichetelor valorice daca va fi scoasa scutirea de impozite?
26.03.2010, 00:00 47

Tichetele valorice (de masa, cadou, vacanta), care se acorda cutitlu gratuit persoanelor fizice si care sunt deductibile fiscal decatre companii, ar putea fi scoase din categoria veniturilorneimpozabile, conform unui proiect de lucru al Guvernului, caremodifica Codul Fiscal.

"Impozitarea tichetelor de masa, de cadouri sau de vacanta arduce la disparitia acestui sistem din Romania, intrucat companiilenu vor mai acorda aceste beneficii salariatilor", a declaratPhilippe Blecon, director general al companiei emitente de tichetevalorice Accor Servcies Romania, care nu si-a facut publicerezultatele financiare pe anul trecut. In volumul de afaceri alAccor Services, tichetele de masa reprezinta aproximativ 90%, intimp ce tichetele de cadouri au o pondere de 10%, dupa cumapreciaza oficialul companiei. Piata tichetelor de masa depaseste 1miliard de euro in Romania, potrivit jucatorilor din piata.

Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania,care acorda tichete de masa la 5.500 de angajati, a spus caasteapta sa vada ce hotarare se va lua in ceea ce privesteimpozitarea tichetelor valorice. "Daca se vor impozita tichetele casi banii, atunci nu ar mai avea sens sa ne complicam si cutichetele valorice, totul depinde de modul in care se vorimpozita", a spus ea. Sumele corespunzatoare tichetelor valoriceacordate de catre angajator sunt deductibile la calcululimpozitului pe profit si se deduc din baza impozabila in cazulmicrointreprinderilor care au optat pentru plata impozitului peprofit.

Pe de alta parte, Ileana Stefan, director de resurse umane lacompania Plus Discount a spus ca nu crede ca se va renunta latichete de masa pe care le acorda celor 2.100 de angajati. "Amdecis anul trecut sa dam tichete de masa angajatilor. Aceastahotarare a fost luata pentru ca angajatii preferau sa vina cumancarea de acasa, in loc sa manace la cantina companiei", adeclarat ea.

Seful Accor, Philippe Blecon sustine ca impozitarea tichetelorva conduce la micsorarea afacerilor din alimentatia publica si lapierderea de locuri de munca in acest sector.

O parere similara are si Adina Popa, directorul de marketing dela Sodexo, care sustine ca disparitia sistemului de tichetevalorice, in urma impozitarii, va frana crearea de locuri de muncain domeniul alimentatiei.

"Rediscutarea problemei deductibilitatii tichetelor ar aveapentru economia romaneasca consecinte incompatibile cu situatiaactuala. Suprimarea tichetelor ar conduce in mod direct la oreducere a puterii de cumparare pentru 25% din persoanele cusalarii mici, antrenand in mod global o reducere cu 15% a cifrei deafaceri a retail-ului", a declarat Adina Popa. Mai mult, ea sustineca aceasta reducere a consumului ar avea consecinte negative,precum micsorarea veniturilor colectate din taxa pe valoareadaugata cu peste 200 de mil. de euro.

"Guvernul nu va colecta niciun fel de fonduri suplimentare inurma disparitiei sistemului, ci, dimpotriva, va pierde siincasarile considerabile care provin in prezent din colectarea TVAsi a impozitelor suplimentare in retail si alimentatie publica", adeclarat Blecon, reprezentantul Accor. El a mai precizat catichetele valorice nu sunt impozitate in nicio alta tara dinUniunea Europeana, acestea fiind un instrument prin care seincurajeaza companiile sa acorde salariatilor o putere suplimentarade cumparare.

Ana Maria Iacob, directorul de marketing al companiei emitentede tichete Cheque Dejeuner, a declarat ca eliminarea tichetelorvalorice prin impozotare ar duce si mai mult la scaderea niveluluide trai, la demotivarea si reducerea eficientei angajatilor.«Consecintele acestei masuri vor duce la incetinirea iesirii dincriza, deoarece forta de munca este factorul hotarator pentrudepasirea situatiei critice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO