ZF 24

Exportul de mobilă a crescut cu 8% în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, generând un sold favorabil export-import de peste un miliard de euro

Exportul de mobilă a crescut cu 8% în primele opt luni...

Autor: Roana Rotaru

26.12.2016, 17:27 476

Exportul de mobilă a crescut cu circa 8% în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la peste 1,4 mld. de euro în perioada inauarie-august 2016, potrivit celor mai recente date furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Tot în primele opt luni ale anului, importul de mobilă a crescut cu peste 20%, comparativ cu perioada similară din 2015, ajungând la peste 381 mil. euro, din cauza importurilor de mobilier ieftin din ţări precum Polonia, China sau Italia, potrivit aceleaşi surse.

„Avem creştere de 8,05% la export în primele 8 luni faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar la import de 20,77%. Putea să fie o creştere mai mare la export, dar în ultima vreme se cere multă mobilă ieftină şi se aduce din import. Este mai  avantajos preţul pe tona de mobilă la import decât la export, ceea ce dovedeşte că exportăm produse cu valoare adăugată mai mare decât cele pe care le importăm”, a declarat pentru ZF Aurica Sereny, preşedintele APMR.

În primele opt luni din 2016,  acest sector economic a adus un sold favorabil export-import de peste un miliard de euro, însă cel mai probabil, pâna la sfârşitul anului va depăşi excedentul comercial înregistrat în anul 2015, de 1,5 miliarde de euro. După valoarea exporturilor, principalele ţări de destinaţie pentru mobila românească sunt Germania, Franţa, Italia, Cehia şi Marea Britanie, iar cele mai căutate produse sunt scaunele.

„Soldul export-import este în creştere la mobilă. În primele opt luni ale acestui an excendentul comercial a fost de 1.056 mil. euro, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Industria a mers bine, producţia industrială a crescut cu peste 7%, destul de bine ţinând cont de probleme pe care le-a avut. Acest lucru înseamnă că avem manageri foarte buni. Negăsind lemn pe piaţă, firmele au început să importe cherestea, pe care o prelucrează. Importul de cherestea a crescut de 2,2 ori în 2016, faţă de 2015, pentru ca firmele să aibă cu ce să lucreze”, a spus Aurica Sereny.

Creşterea preţului masei lemnoase coroborat cu dificultatea de găsi şi păstra personalul calificat au fost principalele provocari de care s-au lovit producătorii de mobilier anul acesta, potrivit datelor din piaţă.

În plus, producătorii de mobilier au avut o reprezentare slabă la târgurile internaţionale după ce au ratat participarea la trei târguri de profil din Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neasumării responsabilităţii Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri de a organiza licitaţiile pentru desemnarea unui organizator care să se ocupe de participarea companiilor româneşti la aceste târguri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO