ZF 24

Factură de criză: energia pentru industrie s-a scumpit cu 40%, curentul în gospodării cu 35%, iar carburanţii s-au dublat

Factură de criză: energia pentru industrie s-a scumpit...

Autor: Roxana Petrescu

26.09.2013, 00:07 82

Cei cinci ani de criză au venit cu o creştere accelerată a preţurilor la utilităţi, România fiind din nou fruntaşă la scumpiri la nivel european, după cum arată datele publicate de Eurostat.

În primul semestru al acestui an, o gospodărie care are un con­sum lu­nar de 200 kWh a avut de achi­tat o factură medie la elec­tri­citate de 26 de euro (circa 116 lei), în contextul în care preţul pe fiecare kilo­watt-oră cu toate taxele incluse era de circa 0,13 euro, după cum arată sta­tis­ticile euro­pene pentru primele şase luni din 2013.

Aceeaşi gospodărie plătea în pri­me­le şase luni din 2009, primul an de rece­siune prin care a trecut România du­pă prăbuşirea Lehman Brothers, pen­tru acelaşi consum de energie, în medie 19,5 euro pe lună (82,6 lei calculaţi la cursul mediu euro/leu din prima ju­mătate a anului 2009 – n.red.). Astfel, în aproape cinci ani de criză consu­matorul casnic din România a trecut printr-o creştere a facturii la electricitate de circa 35% în euro şi de 40% în lei.

Aceasta nu este singura scumpire cu care s-a confruntat populaţia într-o pe­rioa­dă în care şomajul a crescut de la 6,3% la 7,5%, iar salariile s-au majorat în lei numai cu 18,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO