ZF 24

Finantele vor sa imprumute 400 milioane euro de la bancile locale

04.11.2009, 18:43 14

Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna decapital, prin licitatie, in data de 6 noiembrie, o emisiune detitluri de stat in valoare de 400 milioane euro si cu o maturitatede 3 ani, se anunta intr-un comunicat al ministerului.

La jumatatea lunii august, Ministerul Finantelor a imprumutat447 de milioane de euro de la bancile locale prin vanzarea deobligatiuni in valuta pe patru ani, peste valoarea planificata de300 de milioane de euro, platind o dobanda de 5,25%.

Emisiunea de obligatiuni a fost derulata prin sistemultraditional de vanzare de titluri de stat, operatiunea fiindintermediata de BNR. 11 banci locale au participat ca dealeriprimari in cadrul licitatiei, fata de 13, numarul uzual in cadrullicitatiilor pentru vanzarea de titluri in lei.

Bancile au cumparat obligatiuni in valoare de 437 mil. euro innume propriu si de 10 milioane de euro in contul clientilor.Fiecare obligatiune avea o valoare nominala de un milion deeuro.

Statul a mai imprumutat la sfarsitul lui iulie 1,2 miliarde deeuro de la opt banci locale, printr-un aranjament de tip "clubloan", pentru care plateste o dobanda de circa 5% pe an. Imprumutultrebuie sa fie rambursat in doi ani.

Miscarea Finantelor vine in conditiile in care Romania a ratatincasarea in acest an a transei de 1 mld. euro de la UE si a inca300 mil. euro de la Banca Mondiala. In plus, din cauza crizeipolitice nu au mai putut fi lansate eurobondurile de pana la 1,5mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO