ZF 24

Firme cu angajaţi part-time ar putea plăti contribuţii sociale calculate la salariul minim brut

Firme cu angajaţi part-time ar putea plăti contribuţii...

Autor: Roxana Rosu

18.07.2017, 11:01 185

Firmele ar putea plăti contribuţiile sociale calculate la valoarea salariului minim brut inclusiv pentru angajaţii cu program part-time care primesc venituri mai mici decât salariul minim, excepţie făcând elevii sau studenţii de până în 26 de ani, ucenicii de până în 18 ani, persoanele cu dizabilităţi sau pensionarii pentru limită de vârstă.

De asemenea, sunt scutite persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, dintre care unul este cu normă întreagă, iar baza lunară de calcul al acestuia este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară.

Măsura se va aplica începând cu veniturile pe august 2017, fiind inclusă într-un proiect de ordonanţă emis de Ministerul Finanţelor Publice. 

Potrivit notei de fundamentare a ministerului:

- există circa 1,1-1,2 mil. contracte de muncă cu timp parţial;

- 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;

- aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);

- 70.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;

- circa 282.000 persoane deşi aveau contract de muncă cu normă întreagă erau înregistraţi la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

Astfel, în perioada 2012-2016, numărul contractelor de muncă cu timp parţial înregistrate la Inspecţia muncii a avut o evoluţie ascendentă. La 31 decembrie 2016 numărul lor a ajuns la 1.129.663 contracte cu timp parţial, în creştere cu 3,7 % faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar ponderea contractelor cu timp parţial în totalul contractelor de muncă active s-a majorat de la 15,8% în anul 2012 la 18,1% în anul 2016.

Vedeti nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă aici

Potrivit ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, măsura are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parţial în situaţii în care activitatea desfăşurată ar presupune un program normal de muncă. ”Astfel, angajatorul datorează contribuţii sociale utilizând o baza de calcul diminuată faţă de cea reală. În vederea eliminării unei astfel de practici, a „muncii la gri”, la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al 3 contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, se va lua în calcul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”.

 Totodată, prin măsura propusă se elimină şi inechităţile existente faţă de angajatorii care încheie în mod corect contracte individuale de muncă cu timp normal şi asigură angajaţilor proprii salariul minim brut pe ţară, ceea ce le asigură şi prestaţii în sistemul de pensii, se mai arată în nota de fundamentare.

Din această majorare, statul estimează că va colecta în acest an un plus de 190 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale şi la contribuţiile pentru sănătate. Contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă este de 15,8% pentru angajator, iar contribuţia de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO