ZF 24

FMI a aprobat Serbiei un împrumut în valoare de 1,2 miliarde de euro

FMI a aprobat Serbiei un împrumut în valoare de 1,2...

Autor: Luiza Chiroiu

24.02.2015, 10:29 107

"Economia din Serbia se confruntă cu dezechilibre fiscale considerabile şi cu probleme strzcturale serioase, în contextul încetinirii creşterii şi a consecinţelor economiei regionale", a declarat David Lipton, directorul general adjunct al FMI.

Programul preventiv încheiat de FMI cu Serbia vizează consolidarea fiscală, sprijinirea sectorului financiar şi creşterea competitivităţii.

Reformele fiscale, iniţiate încă din 2014, includ scăderea cheltuielilor bugetare şi limitarea ajutoarelor acordate de guvern companiilor de stat, cu scopul de a permite relaxarea fiscală.

FMI consideră că băncile trebuie să reducă portofoliile de credite neperformante, autorităţile sârbe urmând să creeze şi să adopte o strategie în acest sens, pentru a susţine sectorul bancar.

De asemenea, Fondul a convenit cu Serbia asupra adoptării unor reforme structurale, al căror scop este crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi creşterea competitivităţii.

Un acord anterior al Serbiei cu FMI pentru un împrumut de 1 miliard de euro a fost suspendat în februarie 2012 din cauza incapacităţii guvernului de la acea dată să respecte condiţiile impuse.

Economia Serbiei s-a contractat în 2014, pentru a treia oară în ultimii şase ani, pe fondul scăderii cererii interne, în urma inundaţiilor care au afectat ţara.

Datoria publică a Serbiei a continuat să crească şi anul trecut, în pofida unor măsuri de consolidare fiscală întreprinse în ultimii ani, ajungând la peste 70% din produsul intern brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO