ZF 24

Franklin Templeton are şanse mari să câştige un nou mandat, dar cu preţul accelerării lichidării fondului

Franklin Templeton are şanse mari să câştige un nou...

Autor: Roxana Pricop

21.11.2013, 00:08 704

Au rămas mai puţin de 24 de ore până la cea mai importantă AGA de la Fondul Proprietatea (FP) din ultimii ani pentru că pe 22 noiembrie va fi decis viitorul fondului. Cel mai mare acţionar al FP – Elliott –a propus extinderea cu doar doi ani a mandatului lui Templeton şi obiective „draconice“ de performanţă. Investitorii se aşteaptă ca propunerea să aibă câştig de cauză şi cred că victoria lui Elliott în AGA va însemna o accelerare a lichidării fondului.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) se întrunesc vineri, 22 noiembrie, în adunarea generală (AGA) pentru a decide dacă le mai acordă americanilor de la Franklin Templeton un mandat de administrare a fondului începând de la 30 septembrie 2014, când expiră actualul mandat de 4 ani.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Miza votului din 22 noiembrie este uriaşă pentru că în joc sunt active de 3,4 miliarde de euro formate din pachete minoritare de acţiuni la companii strategice din economie (Petrom, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica), dar şi un comision de administrare cuprins între 10 şi 15 milioane de euro pe an.

Pe „buletinul de vot“, acţionarii vor avea de ales între două propuneri: „prelungirea de principiu cu patru ani a mandatului lui Templeton“ şi „prelungirea cu doi ani a mandatului lui Templeton cu obiective stricte de performanţă şi evaluări periodice ale performanţei managerului“.

Cea de-a doua propunere a fost introdusă de fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţio­nar, cu circa 18% din fond. Elliott a făcut presiuni mari asupra Templeton în ultimul an pentru a creşte preţul acţiunii, iar investitorii se aşteaptă ca propunerea fondului american să obţină majoritatea voturilor în AGA de vineri.

„Mă aştept ca Elliott să găsească susţinere în AGA, ţinând cont de deţinerea lor semnificativă de acţiuni şi de participarea relativ scăzută a acţionarilor mai mici. Cred că mandatul Templeton va fi extins, fiindcă nu este în interesul nimănui ca pe termen scurt să existe o schimbare de administrator. În acelaşi timp, presiunea pentru îndeplinirea obiectivelor de performanţă va fi menţinută în permanenţă de acum înainte“, a spus Horia Braun, directorul general al societăţii de administrare ING Investment Management.

Fondurile de investiţii ale ING sunt printre cei mai mari investitori locali în acţiunile FP.

Principala ţintă pentru noul mandat al Templeton: reducerea discountului cu orice preţ

Dacă acţionarii aprobă varianta propusă de Elliott, pentru Templeton vor urma doi ani de mandat extrem de solicitant pentru că fondul american a impus obiective de performanţă ambi­ţioase. Respectiv, discountul dintre preţul de închidere al acţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) trebuie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015 (faţă de 30% cât e în prezent). De asemenea, VUAN ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013.

Dacă Franklin Templeton nu acceptă aceste condiţii şi nu ajunge la un acord cu Comitetul Reprezentanţilor înainte de convocarea viitoarei AGA anuale sau următoarea AGA anuală respinge sau nu aprobă modificările contractului de administrare, sau contractul nu se încheie până la data de 15 iulie 2014, atunci mandatul Franklin Templeton va fi considerat respins, iar Comitetul Reprezentanţilor va începe selecţia unui nou administrator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO