ZF 24

Gazul rusesc isi continua drumul spre Europa. Ucraina, dispusa sa continue negocierile

02.01.2009, 15:11 23

Transportul de gaze catre Uniunea Europeana nu a fost afectat de decizia Moscovei de a opri aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, informeaza Reuters.

Cehia, tara care a preluat presedintia Uniunii Europene pentru anul 2009, a anuntat ca nu va interveni in discutiile dintre Moscova si Kiev decat in cazul in care tensiunea dintre cele doua guverne va afecta aprovizionarea cu gaze a UE.

Prin conductele care trec pe teritoriul ucrainean trece o cincime din cantitatea de gaz transportata catre Uniunea Europeana, Moscova anuntand insa ca transportul de gaze catre UE nu ar trebui sa fie afectat decat in conditiile in care Ucraina va decide sa devieze in mod ilegal o parte din gazul transportat pentru uzul propriu.

Companiile de energie din Ungaria, Polonia, Bulgaria si Turcia au declarat vineri ca aprovizionarea cu gaze nu a fost afectata in niciun fel.

Conform Bloomberg, Rusia si Ucraina vor relua discutiile, presedintele Viktor Iuschenko anuntand joi ca cele doua tari sunt aproape de atingerea unui compromis.

Cu aceasta ocazie presedintele ucrainean a cerut companiei nationale de gaz Naftogaz Ukrainy si companiei rusesti Gazprom sa se reintalneasca in urmatoarele zile pentru a continua negocierile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO