În 2019, România a produs 3,75 milioane de capete de purcei, ceea ce înseamnă 289.974 de tone de carne în carcasă, iar 1,6 milioane de capete de purcei au fost importaţi, care reprezintă 123.700 de tone de carne în carcasă.
Dezvoltarea sectorului de creştere a suinelor ar trebui să fie o prioritate pentru România, având în vedere că este românii sunt mai consumatori de carne de porc, iar estimările pentru 2020 arată că autoconsumul va fi satisfăcut numai în proporţie de 26-27% din producţia internă, susţine George Scarlat, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Trebuie să privim agricultura ca fiind o ramură de dezvoltare a ţării. Dacă dezvoltăm zootehnia, creăm locuri de muncă, iar asta înseamnă mai mulţi bani colectaţi la bugetul de stat. O economie care se bazează doar pe încurajarea consumului, nu va avea o creştere sănătoasă. Creşterea suinelor este un sector cu potenţial pentru România, avem toate condiţiile să ne dezvoltăm şi totuşi este cel mai slab dezvoltat“, a spus pentru ZF George Scarlat, secretar de stat în cadrul MADR.