ZF 24

Turcia vrea să blocheze accesul la platforma YouTube

Turcia vrea să blocheze accesul la platforma YouTube

Autor: Iuliana Enache

27.03.2014, 17:07 90

Decizia autorităţilor din domeniul telecomunicaţiilor (TIB) privind YouTube a fost comunicată furnizorilor de Internet şi operatorilor GSM turci, a precizat cotidianul Hürriyet în pagina sa electronică.

"Accesul a fost blocat de Autoritatea turcă pentru telecomunicaţii (TIB)", afirmă un mesaj adresat internauţilor care vor să acceseze platforma.

Această decizie a fost luată după publicarea, joi, pe YouTube a înregistrării unei conversaţii în care patru oficiali turci de rang înalt, între care ministrul Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu şi şeful serviciilor de informaţii (MIT) Hakan Fidan, evocă ipoteza unei operaţiuni militare în Siria.

Autenticitatea acestei discuţii şi condiţiile înregistrării sale, difuzate pe platforma YouTube, nu au fost stabilite.

În banda sonoră, vocea atribuită lui Fidan afirmă că intenţionează să trimită "patru bărbaţi (în Siria) pentru a lansa opt rachete pe un teren viran" în Turcia, în scopul de a justifica o ripostă militară turcă.

Într-un comunicat, Ministerul turc de Externe a asigurat că înregistrarea a fost "fabricată" şi a denunţat vehement un "atac ruşinos" la adresa securităţii naţionale a Turciei.

De luna trecută, zeci de înregistrări ale unor conversaţii telefonice piratate care îl pun la îndoială pe Erdogan şi anturajul său într-un vast scandal de corupţie au fost publicate pe Internet.

Pentru a împiedica publicarea lor, Ankara a blocat în urmă cu o săptămână reţeaua Twitter, provocând o avalanşă de critici în lumea întreagă. Un tribunal din Ankara a ordonat, miercuri, suspendarea acestei măsuri, care rămâne totuşi în vigoare pentru că TIB dispune de 30 de zile pentru a se conforma.

În Turcia vor avea lor duminică alegeri municipale, cruciale pentru Erdogan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO