ZF 24

Hidroelectrica poate ridica de pe bursă între 200 şi 450 de milioane de euro

Hidroelectrica poate ridica de pe bursă între 200 şi...

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

21.01.2014, 00:06 518
Oferta de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Hidroelectrica ar putea aduce în conturile companiei între 200 şi 450 de milioane de euro, potrivit evaluărilor disponibile. Astfel, listarea Hidroelectrica ar concura ca anvergură cu cea a Romgaz, din octombrie 2013.
 
 
O astfel de tranzacţie ar aduce din nou bursa din România în atenţia investitorilor instituţionali străini şi ar menţine fluxurile de investiţii de portofoliu înregistrate pe bursă în ultimul an, când fondurile de investiţii internaţionale au venit cu sute de milioane de euro în ofertele publice de la Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz şi în plasamentele private de la Transgaz şi Petrom.
 
Hidroelectrica este printre cele mai valoroase companii rămase în portofoliu statului. Potrivit anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners, Hidroelectrica avea anul trecut o valoare de 1,362 mld. euro. Pornind de la această cifră, pachetul de 15% ar valora cel puţin 200 mil. euro.
 
Aceasta este o valoare minimă deoarece evaluarea realizată de Capital Partners nu ia în calcul rezultatele financiare pe 2013, ci se bazează pe rezultatele din 2012, când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi avea pierderi. În 2013, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă şi a revenit pe profit, iar reprezentanţii companiei declarau la finalul anului că producătorul de energie a încheiat anul cu un câştig de 200 de milioane de euro.
 
Companiile europene listate din sectorul energetic, care au şi capacităţi de producere a energiei hidro, se tranzacţionează în prezent la multipli PER cuprinşi între 10 şi 33, raportaţi la profiturile estimate pe 2013. Un PER de 10 înseamnă că valoarea companiei este de zece ori mai mare decât profitul net. Luând în calcul un PER de 10 la Hidroelectrica, ar rezulta o capitalizare a companiei de 2 miliarde de euro. Astfel, pentru 15% din acţiuni compania ar putea încasa 300 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO