ZF 24

HR Insider/ZF Corporate, ediţia a cincea: Următorii doi ani nu vor fi uşori pentru piaţa muncii. Angajaţii sunt demotivaţi, iar tinerii cred că meseriile sunt devalorizante

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Adelina Mihai, Corina Mirea

08.09.2013, 19:07 745

Introducerea criteriilor de perfor­manţă în fişa postului, prelungirea unor termene (preavizele în caz de concediere sau perioadele de probă) şi scăderea puterii de negociere a sindicatelor prin adoptarea Codului muncii (din luna mai a anului 2011) au făcut ca 2013 să fie, indiscutabil, mai flexibil pentru piaţa muncii.

Cu toate acestea, unele schimbări legislative nu au avut efectul scontat, angajaţii sunt din ce în ce mai demotivaţi din cauza evaluărilor în urma cărora se fac concedieri, iar firmele care mai fac angajări nu găsesc candidaţi măcar parţial pregătiţi pentru posturile pe care le au vacante - aceasta este una dintre concluziile celei de-a cincea ediţii a dezbaterii lunare HR Insider, organizată săptămâna trecută ZF Corporate, serviciul online specializat de ştiri cu plată al ZF.

„Introducerea criteriilor de performanţă a fost mai mult decât bine-venită, însă nu a atins efectul dorit, pentru că se observă o menţinere a vechilor metehne, se concediază prin restructurare, prin închiderea locului de muncă şi nu pe baza criteriilor de performanţă. Angajaţii au atins maximul de demotivare din ultimii cinci ani, sunt speriaţi de evaluări, nu au avut parte de creşteri salariale şi nu ştiu ce se va întâmpla în următorii ani. Iar această demotivare se transpune într-o scădere a productivităţii“, a explicat Horaţiu Cocheci, senior manager şi liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România.

Tema dezbaterii HR Insider a fost: „Bilanţul pieţei muncii la doi ani de la modificarea Codului muncii. Cum au influenţat schimbările legislaţiei activitatea HR-ului şi ce ar putea fi îmbunătăţit“. Din mai 2011 până la jumătatea acestui an, companiile au creat peste 250.000 de noi locuri de muncă, rata şomajului a rămas relativ constantă, în jurul a 7,5 – 7,6%, iar creşterile salariale din această perioadă nu au acoperit nivelul inflaţiei, semn că angajaţii nu au resimţit în buzunare aceste majorări. În opinia lui Cocheci, o soluţie ar putea veni din partea companiilor, care, în încercarea de a obţine profituri mai mari, au ajuns să îi tracaseze pe angajaţi. Astfel, spune el, fondurile europene din următorul exerciţiu financiar ar putea fi folosite mult mai eficient pentru rezvolvarea problemelor de dezvoltare organizaţională.

„Indiscutabil, anul 2013 este mai flexibil pentru piaţa muncii, chiar dacă mai sunt milioane de lucruri de făcut. Nici următorii doi ani, cel puţin, nu vor fi uşori, iar întrebarea principală la care trebuie găsit un răspuns este cum să menţinem echilibrul între un mediu privat destul de instabil şi dorinţa autorităţilor de a da legislaţiei mai degrabă conotaţii sociale şi nu legate de performanţă“, a mai spus Cocheci.

Modificarea legislaţiei muncii nu a condus însă la o schimbare a mentalităţii angajaţilor, care în continuare au impresia că, dacă au un loc de muncă, acesta este „garantat“ pentru o perioadă lungă de timp, chiar dacă nu fac eforturi pentru performanţă.

„Noul Cod al muncii nu ne-a ajutat în mod deosebit, ci mai degrabă ne-a frânat mai puţin în activitate, pentru că este mai uşor să evaluezi pe cineva atunci când perioada de probă este mai mare. Este în continuare dificil să închei un contract de muncă, dar este mai uşor să laşi să plece pe cineva care nu este productiv. Din păcate, există în continuare mentalitatea că, odată angajat, nu mai poţi fi dat afară“, a spus Alexandru Lăpuşan, CEO al firmei româneşti de software Zitec, cu afaceri de 1,4 mil. de euro anul trecut. Compania sa aproape că şi-a dublat numărul de angajaţi în ultimul an, ajungând în prezent la un efectiv de 75 de angajaţi.

„În 2008, treceau câte  şase luni şi venea solicitarea de mărire salarială. O regle­mentare (introducerea obiectivelor de per­formanţă - n.red.) i-a forţat practic pe angajaţii care nu scoteau capul din cutie să o facă, să producă. Cu toate acestea, la o IMM, spre deosebire de o multinaţională, este mai greu să stabileşti obiective, pentru că nu ai această experienţă. Trebuie să fii atent la faptul că posturile sunt diferite, că obiectivele sunt realiste şi că eşti agreat de oameni“, a mai spus Lăpuşan. El a adăugat că angajaţilor trebuie să le fie „vândute“ beneficiile pro­ceselor de evaluare, care, din păcate, au fost  introduse ca un instrument de restructurare, de aceea au generat frică în rândul anga­jaţilor.

Piaţa muncii din sectorul IT a avut o dezvoltare atipică în anii de criză, acesta fiind domeniul în care s-au făcut angajări masive, şomajul este zero, iar firmele continuă angajările, dar se confruntă cu deficit de candidaţi. Pentru a creşte gradul de ocupare din economie, cea mai bună măsură pe care statul ar putea să o ia este dezvoltarea unor programe de reconversie profesională a celor care au un bagaj de cunoştinţe tehnice, cum sunt inginerii de la diverse specializări sau absolvenţi ai facultăţilor de ştiinţe. 

„Se face reconversie şi la noi, la Cluj, există un astfel de master, dar problema este că durează doi ani. Mi se pare o perioadă de studiu prea lungă, care nu ne ajută să acoperim nevoile pe care noi le avem acum. Cred că mai degrabă s-ar putea face nişte cursuri postuniversitare, pentru că mai mult de şase luni nu ai nevoie pentru a transforma în IT-ist un inginer sau un inginer-mecanic, oameni care au o bază matematică şi care au o gândire structurată“, a explicat Monica Jiman, director executiv adjunct al furnizorului de servicii de consultanţă şi dezvoltare Pentalog High Tech, care are peste 700 de angajaţi în România.

În opinia sa, trebuie analizate domeniile de activitate în care România nu are specialişti, pentru că tinerilor li se pare în prezent „devalorizant“ să înveţe o meserie.

„În străinătate există o serie de meserii, cum sunt artizanii francezi, care câştigă mai bine decât angajaţii care au terminat o facultate. Meseria de instalator nu este apreciată, dar va fi întotdeauna căutată, iar tinerii consideră astfel de meserii devalorizante“, a mai spus Jiman.

Pe de altă parte, în contextul în care majoritatea angajaţilor generaţiei tinere pun  accent mai mult pe viaţa personală decât pe un salariu mare sau o poziţie de management, nu se poate spune cu certitudine cum ar putea legislativul să ajute generaţiile viitoare de angajaţi să îşi găsească un loc de muncă.

„Există o problemă care ţine de schimbările structurale care apar în societate. Vorbim despre o viitoare schimbare a conceptului de muncă: în 10 ani copiii de azi vor avea altă raportare la ceea ce înseamnă un job. Va mai exista oare muncă salarială? Probabil că vor prefera să muncească de acasă, pe bază de proiect sau ca freelanceri. Angajatul îşi va desena propriul loc de muncă“, a spus Brânduşa Fecioru, directorul de HR al firmei de software TotalSoft, cu 425 de angajaţi în România şi cu afaceri de 26,5 mil. euro anul trecut.

Una dintre cele mai bune soluţii pentru stimularea angajărilor şi crearea unui mediu care încurajează performanţa este dezvoltarea unor programe de educaţie antreprenorială încă din şcoală.

 „Avem foarte mulţi softişti şi foarte puţini antreprenori. Educaţia antreprenorială ar trebui să înceapă de la copii, în şcoală. Ei ar trebui să ştie ce este performanţa de mici. Pe termen lung, cred că motto-ul României ar trebui să fie: educaţie, educaţie, educaţie“, a spus Andrei Goşu, directorul general al firmei de training Ascendis, care conduce un grup de companii cu afaceri de 3,6 mil. euro, prin care au fost instruiţi 13.000 de oameni anul trecut.

Ce sunt dezbaterile HR INSIDER

HR Insider este o dezbatere lunară destinată domeniului resurselor umane realizată de ZFCorporate, platforma online de ştiri de business şi cel mai nou produs din portofoliul Ziarului Financiar. Până în prezent, au avut loc cinci ediţii ale acestui tip de dezbateri:

HR Insider, prima ediţie (martie 2013)

Tema: Care sunt lucrurile bune pe care le aduce 2013 angajaţilor din companii?

Invitaţi:

  • Florin Tătaru, directorul de resurse umane al Enel

  • Viorel Panaite, managing partner al Human Invest

  • Oana Ciornei, managing partner al Amrop România

  • Grigoriada Stroe, directorul de resurse umane al Ubisoft

  • Camelia Slivneanu, directorul de resurse umane al Aerotravel

HR Insider, ediţia a doua (mai 2013)

Tema: Ce trebuie să facă România pentru ca angajaţii să câştige câte 1.500 – 2.000 de euro pe lună?

Invitaţi:

  • Sorina Donisa, country manager al grupului APT

  • Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi  cofondator al TechMind

  • Corneliu Fecioru, Member of the Board, Sales & Marketing  al Wienerberger

  • Sorin Faur, director HR al BDO Balkans

  • Vladimir Sterescu, Senior Vice President Customer Support  and Country Manager al  CGS România

HR Insider, ediţia a treia (iunie 2013)

Tema: Tinerii spun adio jobului pentru o viaţă în aceeaşi companie. Poţi ajunge top performer într-un domeniu dacă îţi schimbi des locul de muncă?

Invitaţi:

  • Ioana Marcu, director HR al Orange România

  • Sorin Roibu, managing partner al Arthur Hunt România

  • Mona Neagoe, country manager al Pedersen& Partners România

  • Amalia Iancu, director HR al Farmexim

  • Ştefan Pălărie, preşedinte al Şcolii de Valori

  • Vlad Petcu, Project Manager al Adecco România

HR Insider, ediţia a patra (iulie 2013)

Tema: Care vor fi cel mai bine plătite meserii? Ce trebuie să faci ca să te angajezi în îndustriile care îşi plătesc cel mai bine angajaţii?

Invitaţi:

  • Valentin Tomşa, directorul general al SAP România

  • Adrian Lupulescu, directorul general al Freescale Semiconductor

  • Octavian Pantiş, managing director al TMI Training& Consulting România

  • Miriana Matei, director de resurse umane al Schneider Electric

  • Alexandru Tulai, preşedintele Cluj IT Cluster

  • Oana Iordăchescu, Manager al diviziei IT&C Recruitment în cadrul companiei Brainspotting.

HR Insider, ediţia a cincea (septembrie 2013)

Tema: Bilanţul pieţei muncii la doi ani de la modificarea Codului muncii. Cum au influenţat schimbările legislaţiei activitatea HR-ului şi ce ar mai putea fi îmbunătăţit?

Invitaţi:

  • Horaţiu Cocheci, senior manager, PwC România

  • Alexandru Lăpuşan, CEO, Zitec

  • Monica Jiman, deputy CEO, Pentalog High Tech

  • Andrei Goşu, director general, Ascendis

  • Brânduşa Fecioru, director de resurse umane, TotalSoft

Rezumatele discuţiilor din cadrul HR Insider se regăsesc în cadrul fluxului de ştiri Profesii de pe platforma ZF Corporate (www.zfcorporate.ro/profesii), atât ca articole scrise, cât şi sub formă de ştiri video.

HR Insider este un eveniment prin care periodic se vor organiza întâlniri cu experţi în domeniul HR pentru a discuta pe marginea celor mai importante teme din acest sector.

 

Ce au mai spus invitaţii HR Insider despre situaţia actuală a pieţei muncii la doi ani de la modificarea Codului muncii

Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul PwC România

„Cuvântul de ordine în rândul angajaţilor este demotivarea, care conduce implicit la scăderea productivităţii. Iar în privinţa companiilor, deşi nu putem vorbi despre o lipsă de motivaţie, cei mai mulţi angajatori sunt speriaţi şi nesiguri în privinţa paşilor pe care îi au de făcut mâine. Firmele dau din colţ în colţ să facă profituri mai bune, iar angajaţii sunt tot mai tracasaţi.”

Alexandru Lăpuşan, director general al Zitec

„Noile reglementări din legislaţia muncii nu ne-au ajutat în mod special, ci mai degrabă ne-au frânat mai puţin decât o făceau înainte. Este mai uşor acum să evaluezi pe cineva când perioada de probă a candidatului este mai mare. Şi cu toate că şi în prezent încheierea unui contract de muncă este dificilă, poţi să restructurezi persoane care nu sunt productive la locul de muncă mai uşor.”

Monica Jiman, director general adjunct al  Pentalog High Tech

„Cea mai bună măsură pe care statul ar putea să o ia pentru a crea forţă de muncă suplimentară în domeniul IT este dezvoltarea unor programe de reconversie profesională a celor care au un bagaj de cunoştinţe tehnice, cum sunt inginerii sau mecanicii. Cred că mai degrabă s-ar putea face nişte cursuri postuniversitare, pentru că mai mult de şase luni nu ai nevoie pentru a transforma în IT-ist un inginer sau un inginer-mecanic, oameni care au o bază matematică şi care au o gândire destul de structurată.”

Andrei Goşu, director general al Ascendis

„Avem foarte mulţi softişti şi foarte puţini antreprenori. Educaţia antreprenorială ar trebui să înceapă de la copii, în şcoală. Ei ar trebui să ştie ce este performanţa de mici. Pe termen lung, cred că motto-ul României ar trebui să fie educaţie, educaţie, educaţie.”

Brânduşa Fecioru, directorul de resurse umane al TotalSoft

„Probabil că în 10 ani conceptul de muncă va fi perceput altfel, iar copiii mei vor avea altă raportare la activitatea profesională. Va mai exista muncă salarială sau doar pe bază de proiect? Ce impact va avea tehnologia cloud, în condiţiile în care se va putea lucra de oriunde? Angajatul îşi va desena propriul lui loc de muncă. Acesta va fi plătit pentru ceea ce produce, nu numai pentru faptul că semnează condica.”

 

Ziarul Financiar a organizat pe 4 septembrie 2013 cea de-a cincea ediţie a dezbaterii HR Insider. Tema lunii septembrie a fost „Bilanţul pieţei muncii la doi ani de la modificarea Codului muncii. Cum au influenţat schimbările legislaţiei activitatea HR-ului şi ce ar mai putea fi îmbunătăţit?“

Platforma de ştiri de business cu taxă a Ziarului Financiar, la secţiunea Profesii, cele mai importante ştiri, analize, interviuri şi statistici despre piaţa resurselor umane. Tot pe www.zfcorporate.ro/profesii regăsiţi şi cele mai importante ştiri video rezultate în urma HR Insider, dezbaterea lunară dedicată sectorului HR organizată de ZF Corporate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO