ZF 24

Ifo: Fondul Monetar European ar putea pune in pericol moneda europeana

14.03.2010, 16:31 21

Fondul Monetar Europeana risca sa incurajeze indatorareastatelor din zona euro, punand in pericol stabilitatea monedeieuropene, a declarat presedintele institutului german de cercetariIfo, Hans-Werner Sinn, citat de Reuters.

Sinn a atentionat ca Europa nu ar trebui sa rezolve problemacrizei datoriilor din Grecia printr-un astfel de fond.

"Ma tem ca fondul ar putea deveni un sistem de redistribuire,trimitand resursele unor state mai prudente celor mai putinprudente", a spus Sinn intr-un interviu.

Intr-un moment in care Grecia se confrunta cu o criza adatoriilor, tot mai multi politicieni, in particular cei germani,au insistat pentru formarea unui fond de salvare a tarilor din zonaeuro, daca acestea s-ar afla in situatia de default.

"Ce ma deranjeaza pe mine este graba cu care guvernele incearcasa puna bazele acestui fond", a mentionat Sinn, adaugand ca isipoate imagina o asemenea structura pe termen lung, dar nu pentrusalvarea Greciei.

Chiar daca emisiunea de eurobonduri a Greciei s-a bucurat desucces, investitorii bazandu-se pe o posibila formare a fondului,Sinn este de parere ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si saisi deprecieze moneda pentru a scadea din presiunile exercitate dedatorii.

"Anticipez un risc mare pentru euro, daca deficitul Greciei esterezolvat prin transferuri de fonduri din partea altor tari... cuconsecinte necunoscute pentru comportamentul financiar al statelormembre", a mai spus Sinn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO