ZF 24

Ionut Costea, Eximbank, intrebat daca isi reduce salariul de 20.000 de euro, asa cum i-a cerut premierul: "Ma gandesc profund la acest lucru"

Ionut Costea, Eximbank, intrebat daca isi reduce salariul de 20.000 de euro, asa cum i-a cerut premierul: " Ma gandesc profund la acest lucru"
14.04.2010, 12:54 126

Bugetul pe 2010 al bancii detinute de stat EximBank a fostaprobat, insa obiectivele de crestere raman secrete.

Intrebat de ZF daca aprobarea bugetului constituie un vot deincredere pentru ramanerea la conducere, presedinte Ionut Costea nua dorit sa comenteze. El a preluat conducerea bancii in primavaraanului trecut cand din Guvern facea parte si PSD.

Desi premierul Emil Boc a cerut EximBank sa reduca salariulconducerii la 1.000 de euro, de la aproximativ 20.000 de euro catare in prezent Ionut Costea, nu s-a operat nicio modificare inacest sens pana acum. "Ma gandesc profund la acest lucru", adeclarat astazi Costea in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele bancii a precizat totodata ca daca s-ar impune oreglementare de catre Guvern ca salariile din bancile detinute destat (EximBank si CEC, n.r.) sa fie reduse la jumatate sau la unsfert din salariile din bancile private, in conditiile unorperformante la fel de bune, el s-ar conforma.

Costea apreciaza ca rezultatele bancii pe 2009 au fost foarte bune,in conditiile unei cresteri a profitului brut de 1,8 ori pana la170 mil. lei si a activelor cu 16% pana la 3,4 mld. lei. Expunereatotala a bancii (garantiile si finantarile acordate) a urcat la 1,5mld. lei la finalul anului trecut, cu 80% mai mult decat in2008.

Dobanda medie la creditele acordate in 2009 de EximBank a fost de11,6%, fata de o medie de 16,6% la creditele din sold aleintregului sistem bancar.

Creditele indoielnice au avut la finele anului o pondere de 0,3%din total portofoliu, fata de o medie de 1,46% din media sistemuluibancar, precizeaza Costea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO