ZF 24

Ipotecarele în lei au slăbit ritmul de creştere la început de an: băncile au dat credite de 240 mil. lei în ianuarie

Autor: Ciprian Botea

02.03.2014, 12:23 688

Stocul creditelor în lei acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe a ajuns la 3,7 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, nivel dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia fiind determinată de accelerarea vânzărilor în toamna anului trecut.

Bancherii ajunseseră să vândă în toamna trecută circa 2.000 de ipotecare în lei pe lună, echivalentul unei creşteri de stoc de circa 350 de milioane de lei, dar în ianuarie creşterea soldului de credite a încetinit la 240 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1.400 de credite noi.

„De obicei, în ianuarie se trag creditele aprobate în decembrie, iar în decembrie se depun mai puţine cereri de credite noi. Cele două luni se suprapun cu o perioadă de vacanţă. Ianuarie este întotdeauna o lună mai slabă decât lunile de final de an“, afirmă Liviu Andrei, director executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Determinantă pentru creşterea creditării în lei a fost scăderea dobânzilor, dar şi faptul că băncile au rămas fără surse de valută importante, furnizate în trecut la costuri convenabile de acţionarii din străinătate.

Dobânzile la ipotecarele în lei ajunseseră la 6% pe an la sfârşitul lui 2013, pe fondul scăderii costului leilor pe piaţa interbancară, dar volatilitatea a revenit pe piaţă la sfârşitul lunii ianuarie (dobânzile interbancare au crescut în câteva zile de la 2% la 3,5% pe an). Ră­mâne de văzut dacă volatilitatea do­bânzilor va determina o parte din clienţi să renunţe la planurile de a cumpăra o casă printr-un credit ipotecar în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO