ZF 24

Irlanda face o mişcare de PR în scandalul „taxei Apple“

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

16.10.2013, 19:53 1746

Irlanda intenţionează să elimine o reglementare fiscală aspru criticată pentru că i-a permis gigantului american Apple să evite plata taxelor pentru peste 40 mld. dolari.

Măsura nu va rezolva însă problema, ci va crea o lacună şi mai mare a legislaţiei fiscale din Irlanda, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca Apple să nu mai plătească în final nicio taxă, scrie agenţia Thomson Reuters.

O investigaţie realizată de o comisie a senatului american a arătat că în luna mai Apple a omis să includă în declaraţiile fiscale miliarde de dolari pentru că a declarat companiile înregistrate în oraşul irlandez Cork ca neavând rezidenţă fiscală în nicio ţară. Comisia americană a caracterizat Ir­lan­da ca fiind o ţară care facilitează evitarea plă­ţii taxelor, ceea ce a stârnit nemul­ţumi­rea liderilor irlandezi. Parlamentarii din Irlanda au convocat din acest motiv nenumărate şe­dinţe pentru a revizui reglementările fiscale ale ţării.

Ministrul de finanţe  Michael Noonan a declarat că intenţionează să modifice legislaţia fiscală astfel încât să fie ilegal ca o firmă înregistrată în Irlanda să nu aibă rezidenţă fiscală nicăieri. Purtătorul de cuvânt al ministerului de finanţe a negat că aceasta are legătură cu presiunile din partea autorită­ţi­lor americane. El a adăugat însă că firmele vor putea în continuare să îşi aleagă orice ţară ca rezidenţă fiscală, inclusiv cele considerate paradisuri fiscale.

Chas Roy-Chowdhury, analist fiscal în cadrul ACCA din Londra, consideră că aceste schimbări nu vor însemna taxe mai mari pentru companiile care se folosesc de subsidiarele irlandeze pentru a-şi minimiza costurile fiscale. „Nu cred că vor exista mari diferenţe“, a spus el.

Companii precum Google şi Microsoft au evitat declararea profiturilor reale pentru a plăti taxe mai mici prin înfiinţarea unor subsidiare în capitala irlandeză Dublin, pe care le-au declarat ca având rezidenţa fiscală în insulele Bermude, unde nu se percepe impozit pe profit.

Google şi Apple au deschis subsidiare în Irlanda care au ca obiect de activitate vânzarea către clienţi. Acestea plătesc sume mari de bani deductibile fiscal ca drepturi de autor pentru filialele cu rezidenţa fiscală în insululele Bermude, astfel încât profiturile să nu fie impozitate. Această schemă de evitare a plăţii taxelor este cunoscută ca fiind „double Irish“.  

Reprezentanţii Google şi Microsoft au declarat că respectă reglementările fiscale din fiecare ţară unde îşi desfăşoară activitatea, iar oficialii Apple au afirmat că au plătit toate taxele pe care trebuia să le plătească.

Analistul fiscal Chas Roy-Chowdhury a precizat că Apple poate evita în continuare plata taxelor prin declararea rezidenţei fiscale în insulele Bermude sau în alt stat unde nu se percepe impozit pe profit.


Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO