ZF 24

Joachim Steenstrup, Director External Affairs and Strategy Eurowind Energy: România este o piata foarte foarte bună pentru investitori, extrem de atractivă pe regenerabile. Cred că vom vedea 500-800 MW în proiecte în 2024

ZF Power Summit 2024

Joachim Steenstrup, Director External Affairs and...

Autor: Roxana Rosu

27.02.2024, 14:18 71

România este o piată foarte foarte bună pentru investitori, extrem de atractivă, şi cred că vom vedea 500-800 MW în proiecte  în 2024, a declarat Joachim Steenstrup, Director External Affairs and Strategy Eurowind Energy în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.

”Ca să atragem investitii, trebuie să avem un cadru de reglementare stabil, atractiv. În majoritatea pietelor, reglementările se schimbă de 3 ori până terminăm un proiect eolian. De aceea ne dorim un cadru stabil, nu unul care se schimbă la fiecare 2 ani. România este o piata foarte foarte bună pentru investitori, extrem de atractivă acum”.

Eurowind Energy are 4 GW în proiecte şi anul acesta a început şi lucrările de constructii. Cel putin unul dintre proiecte ar trebui să fie conectat la retea la finele anului şi încă unul în 2025. ” Nu ne vom opri la cele două, ci vom continua cu noi proiecte”

Ce a declarat Joachim Steenstrup în cadrul conferintei:

Când ai o piată care a hibernat multă vreme şi nu s-a mişcat, ia timp să obtii permisele, autorizatiile, dar încet încet autoritătile se vor mişca mai repede şi multe proiecte vor fi finalizate. Ne aşteptăm să mai obtinem 2-3 permise anul acesta.

500-800 MW estimez la nivelul întregii piete pe solar. Cred că vom vedea autorizatii obtinute anul acesta.

Nu cred că finantarea este o problemă mare în România, dar avem resurse pentru a acoperi proiectele noastre. Nu cred că este rău că dobânzile bancare au crescut, pentru că astfel sunt eliminate cumva proiectele nesustenabile.

Preturile la echipamente au crescut, mai ales la turbine, dar sunt şi elemente care s-au ieftinit, pe solar de exemplu. Cred că principala problemă rămân dobânzile, pentru că trebuie să plăteşti sume tot mai mari.

Investitiile în hidrogen vor veni atunci când sunt destule investitii în regenerabile. Iar partea de stocare se va dezvolta când piata este liberă din nou, din 2025. Investitiile în baterii sunt rentabile când ai fluctuatii de pret pe parcursul zilei.

Este important să apară un cadru de reglementare şi apoi el să rămână aşa.

Slovacia, Bulgaria, Polonia şi România sunt singurele tări din regiune în care suntem şi există un motiv pentru care nu suntem şi în alte tări.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO