ZF 24

La 81 de ani, magnatul din industria auto Frank Stronach a debutat în alegerile din Austria şi a încurcat iţele populiştilor

Partidul neoconservator al lui Frank Stronach (81 de ani) a obţinut aproape 6% din voturile austriecilor

Partidul neoconservator al lui Frank Stronach (81 de ani) a obţinut aproape 6% din voturile austriecilor

Autor: Bogdan Cojocaru

01.10.2013, 19:44 526

Miliardarul austro-canadian Frank Stronach, în vârstă de 81 de ani, a decis anul trecut să intre pe scena politică din Austria cu un partid neoconservator, iar în alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute a atras aproape 6% din voturi, care altfel ar fi revenit, probabil, unei formaţiuni eurosceptice mai mature, plasată în scrutin pe locul trei. Stronach conduce grupul Magna International, una dintre cele mai mari companii canadiene şi cel mai mare producător de piese auto din America de Nord, cu operaţiuni şi în România.

Alegerile au adus victoria Partidului Social Democrat al premierului Werner Faymann, care a reuşit să strângă 27,1% din voturi. Cu un scor de 23,8%, Partidul Poporului, de centru-dreapta, s-a plasat pe locul doi. Ambele partide au înregistrat rezultate mai slabe decât în alegerile anterioare, din 2008, scrie The Wall Street Journal.

Mulţi austrieci s-au temut că Partidul Libertăţii, o formaţiune populistă care şi-a îndreptat politica de campanie contra bailouturilor din zona euro şi imigranţilor, va avea un scor mai mare. Dar ascensiunea Partidul Libertăţii a fost tăiată de intrarea în cursă, în 2012, a partidului lui Stronach, Echipa Stronach, fondat pe o platformă antisistem care a inclus propunerea ca Austria să iasă din zona euro. Echipa Stronach a atras 5,8% din voturi, mai puţin decât s-a aşteptat.

Astfel, rezultatele alegerilor din Austria sugerează că majoritatea austriecilor susţin marşul proeuropean al ţării. Social-democraţii şi Partidul Poporului au guvernat în tandem în cea mai mare parte a perioadei de după Al Doilea Război Mondial. Reînnoirea coaliţiei arată că alegătorii vor stabilitatea pe care perechea o asigură. Cele două grupări politice au strâns, împreună, în jur de 51% din voturi - o majoritate absolută, dar fragilă. Austria este văzută ca o insulă de calm într-o zonă euro măcinată de criză.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO