ZF 24

Licitatia pentru Nabucco incepe in 2008

20.11.2007, 13:48 9

Licitarea capacitatii de transport in cadrul proiectului Nabucco ar putea incepe in primul trimestru al anului viitor, in prezent urmarindu-se finalizarea atragerii celui de-al saselea investitor, a declarat, astazi, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, citat de Mediafax.

Derularea procesului presupune doua etape. Prima este finalizarea atragerii celui de-al saselea investitor. Din partea Bulgariei si Turciei se mai asteapta un raspuns. In cadrul proiectului Nabuco decizia trebuie luata in unanimitate. A doua etapa este licitarea capacitatii de transport. Se pune la dispozitia tuturor care vor sa transporte, capacitatea respectiva. Daca exista multi doritori insemana ca proiectul este fezabil.

Pana la sfarsitul anului, coordonatorul desemnat de Comisia Europeana pentru proiectul Nabuco, Jozias Johannes van Aartsen, va trebui sa prezinte un raport CE cu privire la stadiul acestuia.

Conducta, al carui cost de constructie este evaluat la sase miliarde de dolari, va transporta gaze din Asia Centrala catre Europa, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2009, iar conducta ar putea intra in exploatare in 2012.

Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV, MOL, Botas, Bulgargaz si Transgaz Medias, la care s-ar putea adauga unul sau doi parteneri.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO