ZF 24

Măsurile guvernului de stimulare a consumului sunt inutile dacă nu revine încrederea oamenilor în economie

Autor: Adelina Mihai, Octavian Calei, Ciprian Botea

06.02.2014, 00:08 125

Economia chiar are nevoie de o stimulare a creşterii consumului, dar pentru aceasta guvernul trebuie să se gândească întâi la o politică de măsuri coerente şi să creeze condiţiile pentru ca populaţia şi firmele să aibă încredere în viitor. Schema de înjumătăţire a ratelor la creditele persoanelor fizice cu venituri mici (adică acea categorie a populaţiei predispusă să consume în cazul în care rămâne cu mai mulţi bani în buzunar) ar putea funcţiona cu condiţia să apară clarificări privind aplicarea şi să presupună un efort birocratic redus – aceasta este una dintre concluziile dezbaterii de ieri din cadrul emisiunii online de business ZF Live.

ZF: Era necesară o astfel de iniţiativă? Ce aţi înţeles din măsurile guvernului?

Cristian Pârvan (AOAR):  Suntem de acord că trebuie asigurate modalităţi de impulsionare a consumului, pentru a asigura o creştere economică în 2014, pentru că în mod cert agricultura nu va mai avea aceeaşi contribuţie din 2013. Totuşi, să nu uităm că, deşi bugetarii, care formează un sfert din efectivul total de salariaţi, au beneficiat de o creştere salarială de 15% anul trecut, odată cu reîntregirea salariilor tăiate în 2010, iar consumul a îngheţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO