ZF 24

Mega-emisiune de acţiuni: Raiffeisen ar putea strânge 2,9 mld. euro de pe bursa din Viena, din care să returneze şi ajutorul de stat

Mega-emisiune de acţiuni: Raiffeisen ar putea strânge...

Autor: Razvan Voican

22.01.2014, 15:18 425

Raiffeisen Bank International, care controlează Raiffeisen Bank România, este aşteptată să strângă de pe bursa din Viena până la 2,9 mld. euro prin emiterea a maximum 97,5 milioane de acţiuni noi în cadrul unei operaţiuni de consolidare a capitalului care să-i permită şi rambursarea ajutorului de stat de 1,75 mld. euro primit în 2009 pentru traversarea crizei.

Potrivit presei austriece, guvernul de la Viena contează deja pe banii de la Raiffeisen, incluzându-i în bugetul pe 2014.

Grupul concurent Erste a rambursat din vara trecută ajutorul de stat de 1,2 mld. euro.

RZB, care controlează Raiffeisen Bank International (RBI) printr-o participaţie de 78,5%, a anunţat că va subscrie acţiuni noi de 750 mil. euro. Analiştii apreciază că participaţia RZB s-ar putea dilua până la 63,4% în urma majorării de capital.

Iniţial, RBI indicase că vrea să strângă de pe piaţă între 2 şi 2,25 mld. euro, dar dacă va merge până la 2,9 mld. euro ar fi cea mai mare emisiune de acţiuni realizată pe bursa de la Viena de la începutul crizei.

La această oră preţul unei acţiuni RBI a coborât sub pragul de 30 de euro, după ce dimineaţă se situa peste acest nivel. Banca valorează pe bursă circa 6 mld. euro.

Conform estimărilor analiştilor, RBI ar putea vinde acţiunile noi la preţuri cuprinse între 28 şi 29,5 euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO