ZF 24

Memorandumul Rompetrol: „escrocherie“ sau soluţie?

Memorandumul Rompetrol: „escrocherie“ sau soluţie?

Autor: Roxana Petrescu

12.05.2013, 21:06 2035

Schema convenită de guvern şi Rompetrol, prin care statul încasează numai 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pe care kazahii o aveau de returnat, este aspru criticată de opoziţie.

„Escrocheria este evidentă“, declară Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL, despre una din clauzele din memorandum. „Eu duminica nu vorbesc“, a răspuns ieri, contactat de ZF, Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI, cel care a semnat acest memorandum din partea statului.

Documentul făcut public de guvern la finalul săptă­mânii trecute şi care are nevoie de aprobarea Parlamen­tului pentru a intra în vigoare ridică o serie de întrebări.  Astfel, pentru a încasa cele 200 mil. dolari statul este obligat să renunţe la orice proces cu kazahii de la Rompetrol. Ca „premiu de consolare“ kazahii îl fac pe stat acţionar cu 20% într-un fond de investiţii care ar trebui ca în şapte ani să ajungă la proiecte de un miliard de dolari. Ce se întâmplă însă dacă acel fond nu produce profit şi dacă investiţiile de un miliard de dolari nu se concretizează?

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO