ZF 24

Mişcări la vârful celor mai mari zece bănci din România: Doar 4 directori de bănci de top au supravieţuit crizei

Mişcări la vârful celor mai mari zece bănci din...

Autor: Razvan Voican

25.09.2013, 00:05 44
Puţini şefi de bancă aflaţi în funcţie în urmă cu cinci ani, la începutul crizei, au reuşit să-şi păstreze posturile după succesiunea de episoade de tensiune prin care a trecut piaţa şi care au scos la iveală vulnerabilităţile modelelor de business şi carenţe la nivelul abilităţilor manageriale.
 
Steven van Groningen, preşedintele Raif­feisen, Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank şi Sergiu Oprescu, CEO al Alpha Bank, sunt singurii şefi din top 10 pe care acţionarii i-au considerat capabili să conducă băncile şi pe vreme de criză, cum le-au condus şi când pia­ţa era pe val.
 
Şi banca de stat CEC Bank şi-a păstrat preşedintele în persoana lui Radu Gheţea, care a împlinit deja şase ani în funcţie.
 
La BCR, cea mai mare instituţie de credit de pe piaţă, austriecii de la Erste, au recurs la numirea unui expert în restructurare care să redreseze banca după mandatul britanicului Dominic Bruynseels care a pilotat cum s-a priceput trecerea de la perioada de boom la criză. Primul an al cehului Tomas Spurny la cârma BCR a lăsat semne dure: peste 1.400 de oameni au plecat din bancă, peste 80 de unităţi s-au închis, portofoliul de credite s-a subţiat cu aproape un miliard de euro, depozitele au scăzut cu 600 mil. euro, iar activele au picat cu 1,5 mld. euro conform datelor de la jumătatea lui 2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO